FNs arbeid opp gjennom historien har også dreid seg om sosiale og økonomiske spørsmål, og én innfallsvinkel til dette arbeidet har blant annet vært store internasjonale konferanser som har satt ulike globale temaer på agendaen for medlemslandene.

Blant de viktigste kan nevnes FN-konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992 (UNCED-konferansen). Arbeidet fra UNCED-konferansen ble fulgt opp i 1997 (RIO +5) og under Verdenstoppmøtet om miljø og utvikling (WSSD) i Johannesburg i 2002 (+10) og i Rio igjen i 2012 (Rio+20)

I 1994 arrangerte FN en stor befolkningskonferanse i Kairo.

FNs kvinnekonferanse har blitt holdt flere ganger, med Beijing i 1995 som den viktigste.

FNs fattigdomskonferanse i København i 1995 var det første verdenstoppmøtet om sosiale spørsmål.

I 1996 var boligspørsmål og byutvikling hovedtema for konferansen Habitat 2 i Istanbul.

I 2002 holdt FN sin store rasismekonferanse i Durban og et toppmøte om utviklingsfinansiering i Monterrey. Samme år ble FNs aids-konferanse avholdt i Barcelona.

Flere FN-konferanser har blitt møtt med kritikk for å ha altfor få konkrete anbefalinger. På den annen side har flere konferanser etablert organisasjoner og systemer eller vedtatt konvensjoner som er viktige forutsetninger for å løse store internasjonale utfordringer. For eksempel ble FNs klimakonvensjon undertegnet på UNCED-konferansen i 1992, og UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv har skapt økt forståelse og prestisje for bevaring av natur og kulturminner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg