FN-konferanser

FN sitt arbeid opp gjennom historien har også dreiet seg om sosiale og økonomiske spørsmål, og en innfallsvinkel til dette arbeidet har også vært store internasjonale konferanser som har satt ulike globale tema på agendaen for medlemslandene.

Blant de viktigste kan nevnes FN-konferansen om miljø og utvikling i Rio de Janeiro 1992 (UNCED-konferansen). Arbeidet fra UNCED-konferansen ble fulgt opp i 1997 (RIO +5 ) og under Verdenstoppmøtet om miljø og utvikling (WSSD) i Johannesburg 2002.+10, og i Rio igjen i 2012 (Rio+20)

1994 arrangerte FN en stor befolkningskonferanse i KAIRO,

FNs kvinnekonferanser har blitt holdt flere ganger, med 1995 i BEIJING, som den viktigste.

FNs fattigdomskonferanse i København 1995 var det første verdenstoppmøte om sosiale spørsmål.

1996 var boligspørsmål og byutvikling hovedtema for konferansen Habitat 2 iISTANBUL.

I 2002 holdt FN sin store rasismekonferanse i DURBAN og toppmøte om utviklingsfinansiering i MONTERREY. Samme år ble FNs aids-konferanse avholdt i BARCELONA.

Flere FN-konferanser har blitt møtt med kritikk for å ha alt for lite konkrete anbefalinger. På den annen side har flere konferanser etablert organisasjoner og systemer eller vedtatt konvensjoner som er viktige forutsetninger for å løse store internasjonale utfordringer. F.eks. ble FNs klimakonvensjon undertegnet på UNCED-konferansen 1992. Og UNESCOs liste over Verdens natur- og kulturarv har skapt økt forståelse og prestisje for bevaring av natur og kulturminner.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg