FN-dagen

Emblem

.
Lisens: fri
Ikke-vold, bronsestatue
Utenfor FNs hovedkvarter i New York står en bronsestatue av en knyttet pistol. Den heter "Ikke-vold", er laget av Carl Frederik Reutersward, og ble gitt til FN av Luxembourg i 1988.
Ikke-vold, bronsestatue
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Den 24. oktober hvert år markeres FN-dagen for å minnes den dagen i 1945 da FN-pakten trådte i kraft og organisasjonen FN ble til.

På slutten av den andre verdenskrigen, i februar 1945, på den såkalt Jaltakonferansen, ble USAs president Franklin D. Roosevelt, Storbritannias statsminister Winston Churchill og Sovjetunionens leder Josef Stalin enige om opprettelsen av en ny verdensorganisasjon kalt de Forente nasjoner, FN.

De besluttet å invitere sine allierte, det vil si de som var i krig med aksemaktene Nazi-Tyskland og Japan, til en konferanse i San Francisco for å diskutere hvordan den nye verdensorganisasjonen skulle se ut.

Representanter for 50 land møttes i San Francisco for å sluttføre teksten til FN-pakten, og den 26 juni 1945 ble FN-pakten undertegnet av disse representantene. (Polen kunne ikke sende noen representant til San Francisco, men regnes som grunnleggerstat nummer 51).

Den 24.oktober 1945 hadde mange nok land, inkludert de fem faste medlemmene i Sikkerhetsrådet, ratifisert FN-pakten og den trådte i kraft. Dermed ble FN formelt opprettet.

I 1948 vedtok FNs generalforsamling at dagen skal markeres av medlemslandene hvert år og være «viet til å gjøre menneskene i verden oppmerksom på FNs mål og prestasjoner».

I 1971 vedtok for øvrig generalforsamlingen en resolusjon, hvor de anbefalte FNs medlemsland til å gjøre 24. oktober til en offentlig høytidsdag. I Norge er FN-dagen ingen fridag, men dagen markeres landet over, spesielt på skoler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg