Førde sentrum ligger ved utløpet av elven Jølstra der den renner ut i Førdefjorden, Førde kommune, Sogn og Fjordane fylke.

Tettstedet Førde er et viktig handels- og administrasjonssenter med betydning utover kommunegrensene. Her er videregående skoler, folkehøyskole og jordbruksskole. Videre finnes Høgskolen i Sogn og Fjordane med avdeling for ingeniør- og helsefag, fylkesbibliotek og sykehus.

Sentrumsbebyggelsen ligger på begge sider av Jølstra og knyttet sammen med Langebrua,Storehagen bru og Hafstadbrua. I sentrum ligger Førde kirke og Sogn og Fjordane Kunstmuseum.

I Førde kommer dagsavisen Firda ut, og her er distriktskontor for NRK Sogn og Fjordane. NRK Nynorsk mediesenter ble etablert i Førde i 2004 for å ta vare på de særlige oppgaver Førde har i forhold til nynorsk språk og kultur. Daglig leder er Magni Øvrebotten

Førde Internasjonale Folkemusikkfestival er Skandinavias største årlige festival for akustisk tradisjons- og verdensmusikk. Festivalen er arrangert årlig i juli siden 1990.

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 24.04.2015

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Førde

Svein Askheim

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.