Førde tettsted

Førde sentrum.

Førde sentrum. av . CC BY 2.0

Førde sentrum ligger ved utløpet av elven Jølstra der den renner ut i Førdefjorden, Førde kommune, Sogn og Fjordane fylke.

Faktaboks

Innbyggertall
10099 (2013)

Tettstedet Førde er et viktig handels- og administrasjonssenter med betydning utover kommunegrensene. Her er videregående skoler, folkehøyskole og jordbruksskole. Videre finnes Høgskolen i Sogn og Fjordane med avdeling for ingeniør- og helsefag, fylkesbibliotek og sykehus.

Sentrumsbebyggelsen ligger på begge sider av Jølstra og knyttet sammen med Langebrua,Storehagen bru og Hafstadbrua. I sentrum ligger Førde kirke og Sogn og Fjordane Kunstmuseum.

I Førde kommer dagsavisen Firda ut, og her er distriktskontor for NRK Sogn og Fjordane. NRK Nynorsk mediesenter ble etablert i Førde i 2004 for å ta vare på de særlige oppgaver Førde har i forhold til nynorsk språk og kultur. Daglig leder er Magni Øvrebotten.

Førde Internasjonale Folkemusikkfestival er Skandinavias største årlige festival for akustisk tradisjons- og verdensmusikk. Festivalen er arrangert årlig i juli siden 1990.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg