Faktaboks

Landareal
553 km²
Innbyggertall
13 092
Administrasjonssenter
Førde
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Sogn og Fjordane)
Innbyggernavn
førdianar, førdsfjordinge
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1432
Høyeste fjell
Grovabreen (1633 moh.)

Kommunevåpen

Av /Store norske leksikon ※.

Førde. Administrasjonssenteret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Førde er en kommune i Sunnfjord, Sogn og Fjordane fylke.

Førde omfatter landet omkring botnen av Førdefjorden. Fra fjordbotnen med administrasjonssenteret Førde strekker kommunen seg østover Holsendalen og over Rørvikfjell med passhøyde 543 meter over havet. Videre østover finnes Haukedalen og videre østover Grovabreen og Jostefonn, som er et utløp av Jostedalsbreen. Holsendalen har avløp mot Førdefjorden ved elva Jølstra, mens Haukedalen har avløp mot Dalsfjorden ved elva Gaula.

En annen del av Førde strekker seg mot nordøst til Kupefjellet 1287 meter over havet og Angedalen. Mellom Angedalen og Haukedalen strekker vestdelen av Jølster med Jølstravatnet seg frem som en kile.

Kommunegrense

Førde fikk sine nåværende grenser i 1964, da sørbredden av Førdefjorden ble overført fra Naustdal. Førde, Naustdal, Jølster og Gaular kommuner har blitt enige om å slå seg sammen til Sunnfjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble godkjent i Stortinget juni 2017.

Natur

Førde er omgitt av høye fjell og vakkert naturlandskap.

De nederste delene av Holsendalen har svakt fall, og dalbotnene er brede med skogkledde og dyrkede terrasser av elvegrus og sand. Ved tettstedet Førde er dalen særlig bred, og her er avsatt en mektig øyr.

Oppover i Holsendalen blir dalsidene bratte. Terrenget stiger østover til Grovabreen som er kommunens høyeste punkt på 1636 meter over havet. Berggrunnen i Førde består av gneis som tilhører Gneisregionen.

Bosetning

Bosetningen er konsentrert til tettstedet og administrasjonssenteret Førde og hoveddalføret opp til Moskog. Førde er største by i Sogn og Fjordane med 13 000 innbyggere (1. januar 2017). Ellers er det jevn bosetning i dalene og noe mer spredt langs fjorden. Folketallet i Førderegionen har vokst sterkt de siste 70 år. Ifølge prognosene vil folketallet fortsette å øke med 20 prosent frem mot 2030.

Næringsliv

Jordbruket har hovedvekt på et allsidig husdyrbruk. Omtrent halvparten av den produktive skogen er barskog.

Industrien har tradisjonelt vært knyttet til jordbruket med meieri, slakteri, mølle og ullvarefabrikk. I dag er produksjon av næringsmidler, verkstedprodukter, grafiske produkter, betongvarer og trevarer viktigst.

Offentlig og privat tjenesteyting har den største andel av kommunens sysselsatte (43 % i 2001). Største arbeidsplass er Sentralsykehuset i Sogn og Fjordane i Førde, der også det meste av industrien, administrasjon og servicenæringen ligger. Kommunen har betydelig turisttrafikk.

Kommunen har kraftresurser som bare i liten grad er utbygd. Dette gjør at kommunen er en liten kraftkommune, med en gjennomsnittlig årsproduksjon på 149 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er 19 kraftverk hvorav høyeste fallhøyde er 81 meter. Gaula (se Gaularvassdraget) er varig vernet mot vassdragsutbygging.

Samferdsel

Mellom to kjøpesentre i Førde sentrum går Skywalk, en gangbro som fungerer som landemerke og byport i tettstedet.
Skywalk
Av .

Førde er et viktig trafikknutepunkt. Rv. 5 går Lærdal–Florø. E 39 kalles ytre stamvei på Vestlandet. På sørsiden av Førdefjorden går Rv. 609 til Askvoll. Førde har også hovedstasjon for Firda billag, som er fylkets største rutebilselskap. I Førde er ellers havn og kortbaneflyplass på Bringeland sør for tettstedet.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

På sørsiden av elva Jølstra, tvers overfor Førde sentrum, ligger Førde rådhus, som stod ferdig i 2013.

Tettstedet Førde er et viktig handels- og administrasjonssenter med betydning utover kommunegrensene. Her er videregående skoler, folkehøyskole og jordbruksskole, Høgskolen i Sogn og Fjordane med avdeling for ingeniør- og helsefag. Videre finnes fylkesbibliotek og sykehus. I Førde kommer dagsavisen Firda ut, og her er distriktskontor for NRK Sogn og Fjordane.

Førde hører til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Samarbeidsforum i Sunnfjord sammen med Flora, Gaular, Jølster og Naustdal.

Førde kommune tilsvarer de to soknene Førde og Holsen/Haukedalen i Sunnfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Førde til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

Delområder og grunnkretser i Førde

For statistiske formål er Førde kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 26 grunnkretser:

  • Førde aust: Haukedalen, Holsen, Mo/Åsen, Sunde/Kussli, Sundsdalen
  • Førde vest: Ervik, Kråkenes, Ulltang, Øvre Steinen, Halbrend/Steiene, Halbrendsholten, Ytre Hafstad, Førde sentrum, Hafstad, Bruland, Slåttebakkane, Reset
  • Førde nord: Angedal, Furebø, Vie, Hjelle/Vie/Tefre, Grovene/Flata, Tåene/Presteholten, Haugum/Hundvebakke, Bergum/Hornnes, Erdal

Historikk og kultur

I Movika ligger Sunnfjord Museum, som dekker kommunene som fra 2020 inngår i storkommunen Sunnfjord.
Av /Sogn og Fjordane fylkeskommune.
Lisens: CC BY SA 2.0

På Bruland like øst for kommunesenteret er en fredet bygning, Futegarden. I Førde tettsted ligger Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane med eldre og nyere norsk billedkunst og kunsthåndverk. Sunnfjord museum, mellom Moskog og Bruland, distriktsmuseum med blant annet gårdstun og husmannsplass. Årlig internasjonal folkemusikkfestival. Sogn og Fjordane Teater. Førde kirke er ei langkirke i tre som ble bygd i 1885 og ombygd i 1947. Kirka har altertavle og prekestol fra 1600-tallet. I 1988, 1997, 2008 og 2017 ble Landsskytterstevnet avholdt i Førde.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet, som ble godkjent 1990, har tre sølv plogjern, to over en, mot en rød bakgrunn. Våpenet symboliserer jordbruk, vekst og utvikling.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Djupedal, Torkjell: Førde : kulturhistorisk vegvisar, 1998.
  • Førsund, Finn Borgen: Førde bygdebok : gardssoge og soga om folket, 1990-92, 2 bind.
  • Tyssen, Asbjørn: Hundre år i Førde : ei biletreise 1860-1960, 2001.

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg