Försäkringsaktiebolaget Skandia

Försäkringsaktiebolaget Skandia, svensk finanskonsern grunnlagt i 1855. Skandia var tidligere Nordens største forsikringsselskap, men utviklet seg fra slutten av 1990-årene til et internasjonalt finanskonsern som tilbyr fondssparing, fondsforsikring, helse- og sykeforsikring, banktjenester, formuesforvaltning m.m. Virksomhet i mange land. Datterselskapet Skandia Liv, det opprinnelige selskapet fra 1855, er et livsforsikringsselskap. SkandiaBanken ble etablert i 1994 og er en ren nettbank hvor alle transaksjoner utføres over internett, fra 2000 også aktiv i Norge.

I 2003 ble det kjent at Skandia fra slutten av 1990-årene hadde utbetalt milliardbonuser til tidligere toppledere, og det ble reist tiltale mot tidligere konsernsjef Lars-Eric Petersson. I 2006 ble Skandia overtatt av det sørafrikanske forsikrings- og finanskonsernet Old Mutual.

Skadeforsikringsvirksomhetene i Skandia, norske Storebrand og finske Pohjola ble i 1999 slått sammen og skilt ut i forsikringsselskapet If. Skandia solgte i 2004 sine andeler i If.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.