Lufthavnen er den eneste på øygruppa Førøyene, som er en selvstyrende region under Danmark. Lufthavnen ligger ca. 2 km øst for tettstedet Sørvågur på øya Vágar og er hovedbase for øynasjonens nasjonale flyselskap Atlantic Airways.

Lufthavnen ble bygget av det britiske ingeniørkorps under den 2.verdenskrig og det første fly landet på lufthavnen høsten 1942. Årsaken til valget av plassering var militærstrategisk, da lufthavnen var vanskelig å se fra havet omkring. Etter krigen lå lufthavnen ubrukt fram til 1963, da den ble gjenåpnet som en sivil lufthavn. I 2011 ble rullebanen forlenget fra 1250 meter til 1799 meter.

Lufthavnen betjenes i dag av det færøyske selskap Atlantic Airways med faste ruter til Billund og København i Danmark og Reykjavik på Island. I sommersesongen er det i tillegg ruter til Aalborg i Danmark, London og Aberdeen i Storbritannia, Barcelona i Spania og Bergen i Norge.

Videre har Atlantic Airways en betydelig helikopterproduksjon og betjener blant annet følgende tettsteder på Færøyene med regelmessige ruter; Dímun, Froðba, Hattarvík, Kirkja, Klaksvík, Koltur, Mykines, Skúvoy, Svínoy og Tórshavn. • Passasjerer 2009: 203.662• Rullebane: 13 / 31 1.799 m • ICAO: EKVG• IATA: FAE

Vága FloghavnAtlantic Airways

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.