Faktaboks

Eystein Hanssen
Født
1965
Eystein Hanssen
Av .

Eystein Hanssen er en norsk kriminalforfatter med bakgrunn som fotojournalist.

Forfatterskap

Han debuterte i 2010 med De ingen savner, etterfulgt av Giftstrøm (2011), Triangel (2012) og Åtseldyr (2013). I alle bøkene møter vi den svært dyktige politietterforsker Elli Rathke, som har bakgrunn fra Thailand. Hun samarbeider tett med kollega Jan Nereng, mens uvanlig mange andre i Oslo-politiet bidrar til å gjøre bøkene til politiromaner av godt merke. I Brennemerket (2015) er mye av handlingen lagt til Bangkok, og Elli får en farlig og vanskelig sak der både Nereng og en lokal politimann hjelper henne. Jaget (2017) er en spenningsroman med høy temperatur. Her fører liket av en mann i sjøen i Oslo til en etterforskning hvor Elli og hennes nærmeste utsettes for stor fare, men hvor hun ser ut til å være eneste håp for å unngå en katastrofe. I den stort anlagte thrilleren Svart landskap (2018) har Hanssen ikke bruk for sin politietterforsker i en spenningsroman med sentrum i Nigerdeltaet og med korrupsjon i oljenæringen som tema.

Eystein Hanssen er på tryggere grunn og mer stilsikker i bøkene med Elli Rathke i hovedrollen, og hun er en oppfinnsom og dristig etterforsker i kriminalromanen En kort evighet (2019). Det begynner med en serie med brutale ran i Norge som synes umulig å oppklare. Men så avslører Elli en tilknytning til Balkan og til borgerkrigen på 1990-tallet, og som i flere andre norske kriminalromaner fra 2000-tallet, finnes det her et rikt materiale å bruke i en spenningsroman. Skildringene av mennesker og skjebner fra en grusom krig som Elli og hennes kolleger får innsyn i, gir romanen ekstra styrke.

Hanssen er fra 2019 leder av Forfatterforbundet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg