Eyjafjall

Stratovulkan med høyden 1666 m.o.h. i Suðurland på sør-kysten av Island. Vulkanen har hatt fire kjente utbrudd siden landet ble bebodd: Utbrudd i 920, 1612–13, 1821–23 og 2010. Vulkanen er dekket av isbreen Eyjafjallajökull, som er den sjette største isbreen på Island.

Vulkanutbruddet i 2010

Fra 1. januar 2010 ble det registrert økt jordskjelv aktivitet i Eyjafjallajökull området. I perioden frem til 20. mars ble det registrert hevning av grunnen med opptil 1 cm om dagen. Utbruddet startet på utsiden av kalderaen ved det isfrie passet Fimmvörðuháls i området mellom Eyjafjallajökull og vulkanen Katla som er dekket av isbreen Mýrdalsjökull. Denne delen av utbruddet var dominert av lava med lite vulkansk aske. Lavaen fulgte i hovedsak elvedalene i området.

Den 14. april flyttet utbruddsaktiviteten seg til kraterområdet og resulterte i et eksplosivt utbrudd med store mengder vulkansk aske som steg mange kilometer til værs. Lava i kontakt med smeltevann fra breen medførte den eksplosive aktiviteten. Asken ble vurdert som en fare for flysikkerheten. Dette førte til kanselering av en rekke flyruter og flere tusen mennesker ble «askefaste» i store deler av Nord- og mellom Europa.

Utbruddet endte i mai-juni.

Kommentarer (1)

skrev Lars Mæhlum

Det heter vel Eyjafjöll. "Eyjafjall" er en merkelig form. Jeg ser heller ikke hensikten med dette oppslagsordet. Det finnes allerede en brukbar artikkel om Eyjafjallajökull som også omtaler vulkanismen. Det er vanskelig å tenke seg fjellet atskilt fra iskåpa.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg