Extreme Nord (region i Kamerun)

Kartskisse som viser beliggenhet for regionen 'Extreme Nord' lengst nord i Kamerun.
.
Lisens: fri

Bilde av en bro på veien mellom Maroua og Moutourwa i regionen 'Extreme Nord'.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Extreme Nord er en region (tidligere provins) i den nordligste delen av Kamerun, med 4 573 208 innbyggere (projeksjon 2020) og med et flateinnhold på 34 263 km². Regionhovedstaden heter Maroua. Extreme Nord er en fattig landsdel preget av varmt og tørt klima med unntak av regntiden et par måneder på sensommeren.

Næringslivet preges av jordbruk og husdyrhold, kvegdrift og handel. Det er også noe turisme, spesielt fokusert på Waza nasjonalpark nær grensen til delstaten Borno i Nigeria i vest.

I nord strekker denne mest nordlig liggende regionen i Kamerun seg helt til sørenden av Tsjadsjøen. I øst grenser regionen til Tsjad. Den kamerunske grensebyen Kousseri ligger så nær N’Djamena, hovedstaden i Tsjad, at den i praksis fungerer som en forstad, og som ellers livnærer seg av handel.

Fra 2013 har regionen Extreme Nord vært utsatt for en rekke angrep fra terror-organisasjonen Boko Haram, som har operert på tvers av grensene til Nigeria og Tsjad. Dette har gått direkte utover befolkningen i denne nordligste delen av Kamerun som har opplevd hundrevis av ulike angrep, inklusive selvmordsangrep, bortføringer og plyndring.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg