Exeter

Exeter, britisk krysser brukt under den annen verdenskrig.

«Exeter» ble sjøsatt 18. juli 1929, i tjeneste i den britiske marinen fra 27. juli 1931. Var med i trefningen med det tyske "lommeslagskipet" «Admiral Graf Spee» i 1939 hvor hun ble hardt skadet, og var ikke operativt igjen før i mars 1941.

Etter at Japan invaderte Java i februar 1942 ble «Exeter» beordret å slutte seg til den nederlandske kontreadmiral Karel Doormans flernasjonale skvadron, og tok med denne del i slaget i Javasjøen 27. februar til 1.mars 1942. Allerede i den innledende fasen av slaget tok «Exeter» et direkte treff fra den japanske krysseren «Nachi» som satte skipet i brann og gjorde store ødeleggelser i kjelerom og satte kommunikasjonsrommet ut av drift, det siste skapte en del forvirring for den allierte skvadronen da Doorman hadde benyttet «Exeter» til å videreformidle ordrer til den engelskspråklige delen av skvadronen.

Hardt skadet og med redusert fart ble 28. februar «Exeter» sammen med to jagere, den britiske «Encounter» og den amerikanske «Pope», beordret å forsøke å nå Colombo via Sundastredet. De ble oppdaget av japanske fly da de forlot Surabaya 1.mars og ble avskåret og omringet av fire japanske kryssere og fire jagere. Etter skuddvekslinger og forsøk på å unnslippe ble «Exeter» til slutt senket etter flere torpedotreff, begge de to jagerne i følget hennes var og senket i løpet av litt over en halv time senere.

Hovedbestykningen bestod av seks 8" kanoner i tre dobbelttårn. Standard deplasement 8532 tonn, lengde 175,25 m, topphastighet 32 knop, rekkevidde 10 000 nautiske mil ved 14 knop, mannskap 628.

Kilder

  • Whitley, M.J.: Cruisers of World War Two - An International Encyclopedia, Arms and Armour Press 1999
  • Dull, Paul S.: The Imperial Japanese Navy (1941-1945), Naval Institute Press 2007

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg