HMS Exeter – fotografert i 1931

NH 60804 courtesy of the Naval History & Heritage Command.
Lisens: CC BY 2.0

HMS Exeter var en britisk krysser som ble brukt under andre verdenskrig. Den deltok i trefningen med Admiral Graf Spee i 1939, og i slaget i Javasjøen i 1942, hvor den ble senket av japanske krigsskip.

Historie

HMS Exeter ble sjøsatt 18. juli 1929, og ble tatt i bruk i den britiske marinen fra 27. juli 1931. Krysseren var med i trefningen med det tyske lommeslagskipet Admiral Graf Spee i 1939, hvor den ble hardt skadet, og var ikke operativt igjen før i mars 1941.

Etter at Japan invaderte Java i februar 1942 ble HMS Exeter beordret å slutte seg til den nederlandske kontreadmiral Karel Doormans flernasjonale skvadron, og tok sammen med denne del i slaget i Javasjøen fra 27. februar til 1.mars 1942. Allerede i den innledende fasen av slaget tok HMS Exeter en direkte treff fra den japanske krysseren Nachi, som satte skipet i brann og gjorde store ødeleggelser i kjelerom og satte kommunikasjonsrommet ut av drift. Det siste skapte en del forvirring for den allierte skvadronen da Doorman hadde benyttet HMS Exeter til å videreformidle ordrer til den engelskspråklige delen av skvadronen.

Hardt skadet og med redusert fart ble 28. februar HMS Exeter sammen med to jagere, den britiske HMS Encounter og den amerikanske USS Pope, beordret å forsøke å nå Colombo via Sundastredet. De ble oppdaget av japanske fly da de forlot Surabaya 1.mars og ble avskåret og omringet av fire japanske kryssere og fire jagere. Etter skuddvekslinger og forsøk på å unnslippe ble HMS Exeter til slutt senket etter flere torpedotreff. Begge de to jagerne i følget ble også senket i løpet av litt over en halv time senere.

Spesifikasjoner

HMS Exeter hadde en hovedbestykning som bestod av seks åttetommers kanoner i tre dobbelttårn.

  • Standard deplasement: 8532 tonn
  • Lengde: 175,25 meter
  • Topphastighet: 32 knop
  • Rekkevidde: 10 000 nautiske mil ved 14 knop
  • Mannskap: 628

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg