Evrybiades

Faktaboks

Evrybiades
Uttale
evrybˈiades

Artikkelstart

Evrybiades fra Sparta var admiral i den greske flåten under perserkrigene på 480-tallet fvt.

Han spilte en avgjørende rolle i sjøslaget ved Artemision (480 fvt.) mot den persiske flåten. Da han fikk vite at perserne vant over den spartanske hæren til Leonidas ved Thermopylene og marsjerte mot Athen, trakk han den greske flåten tilbake.

Den greske flåten samlet seg på Salamis for å planlegge sin framtidige forsvarsstrategi. Der foreslo Evrybiades å flytte flåten til Isthmos ved Korint. Hans hovedargument for dette var at de kunne slå seg sammen med hæren i Peloponnes og fortsette kampen derfra, i tilfelle grekerne tapte sjøslaget. Den athenske admiralen Themistokles insisterte på at sjøslaget måtte finne sted ved Salamis-stredet fordi han var overbevist om at den lille greske flåten ville ha best sjanse til å overvinne den langt større persiske flåten akkurat der. Evrybiades ble endelig overbevist om å kjempe ved Salamis da Themistokles truet med å trekke tilbake den athenske flåten.

Evrybiades opponerte likevel mot Themistokles' plan om å kutte Xerxes' 1 tilbaketrekning ved å ødelegge broene over Hellesponten.

Evrybiades ble belønnet med en olivenkrans i Sparta etter suksessen ved sjøslaget ved Salamis.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg