Evgenij Sjvarts

Faktaboks

Evgenij Sjvarts
(Schwarz), Evgenij Lvovitsj
Født
1896
Død
1958

Evgenij Sjvarts var en russisk forfatter og dramatiker, særlig kjent for sine satiriske eventyr-skuespill.

Sjvarts skrev i første rekke fortellinger og skuespill. Mange av stykkene hans er dramatiseringer av eventyr, særlig fra H. C. Andersen, hvor bitende samfunnssatire maskeres som fantasifull lek: Kongen uten klær (Golyj Korol, 1934), Skyggen (Ten, 1940). De fleste ble stoppet av sensuren etter premieren, blant annet Dragen (Drakon, 1943, frigitt først 1962).

Dragen forteller om en landsby som er i en ond drages grep: dragen krever offer i form av den unge jenten Elsa. Når Lancelot skal dra ut i kamp mot dragen, blir det imidlertid klart at dragen på mange måter er et skalkeskjul for landsbyens byråkratiske maktstrukturer og ikke minst den allmektige borgermester. Lancelot dreper dragen, bare for å se at borgermesteren tar dragens posisjon og krever Elsa for seg selv. Kombinasjonen av eventyr og politisk satire er typisk for Sjvarts, og stykket har en klar moral i Lancelots avslutningsreplikk om at «man må drepe dragen i den enkelte».

Sjvarts skrev også stykker for barn, blant annet Rødhette (Krasnaja Sjapotsjka, 1936, oppført i Norge 1978) og filmmanus, blant annet Don Quijote (1957).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg