Faktaboks

Even Tollefsen
Født
4. september 1841, Nøtterøy, Vestfold
Død
21. juni 1897, Atlanterhavet utenfor Fume Point i Canada
Virke
Skipsfører og oppfinner
Familie

Foreldre: Gårdbruker og partreder Torleif (Tollef) Hansen og Kristina Marie Evensdatter.

Gift 9.2.1869 med Fredrikke Antonie Olsen Dahle (16.2.1846–23.2.1896), datter av sjømann Niels Fredrik Olsen Torbjørnrud og Anne Elisabeth Dahle.

Svigerfar til Oscar Albert Johnsen (1876–1954).

Even Tollefsen

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Even Tollefsen
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Even Tollefsen var en norsk skipskaptein og oppfinner som av mange regnes som tankskipets oppfinner. Han ble født på Nøtterøy.

I 1877 til 1878 laget han planer og tegninger for å dele lasterommene i tre skuter tilhørende skipsreder Gustav Conrad Hansen inn i lukkede tanker med vanntette skott og oljekraner på dekk. Skutene fraktet olje mellom Philadelphia i USA og Rouen i Frankrike for et fransk oljeselskap, og Even Tollefsen var selv kaptein på den ene, Lindesnæs. Systemet fungerte, og Tollefsen gjorde senere flere forbedringer.

Even Tollefsen omkom i et skipsforlis med fullriggeren Magnhild utenfor Canada i 1897. I 1941 reiste Tønsberg Sjømannsforening et minnesmerke hvor han ble hyllet som tankskipets oppfinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg