Eve Ensler

Faktaboks

Eve Ensler
Uttale
ˈensler
Født
25. mai 1953

Artikkelstart

Eve Ensler er en amerikansk dramatiker. Blant stykkene hennes kan nevnes The Depot, Scooncat, Extraordinary Measures og Floating Rhoda and the Glue Man.

Men det var med The Vagina Monologues, som ble spilt første gang i 1996, hun fikk sitt store gjennombrudd. Stykket, som er basert på samtaler med en rekke kvinner i alle aldre, ble en enorm publikumssuksess, samtidig som det vakte debatt og gav støtet til noe av en nyfeministisk bølge i USA. Den 14. februar, St. Valentins dag, i 1998 ble V-dagen initiert, ved at flere berømte skuespillere fremførte The Vagina Monologues i New York. Dette ble starten på en bevegelse som samler inn penger til et solidaritetsfond til støtte for kvinneorganisasjoner mange steder i verden i deres kamp mot overgrep og undertrykkelse. Bokutgaven av stykket (1998; norsk oversettelse Vaginamonologene, 1999) ble en bestselger, og stykket ble spilt i flere andre land, også i Norge.

Ensler har senere blant annet skrevet skuespillene Necessary Targets, basert på samtaler hun har hatt med voldtatte kvinner i Bosnia-Hercegovina, og Conviction.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg