Eva Scheer var en norsk journalist, kritiker, oversetter og forfatter. 

Scheers familie innvandret fra Litauen til Norge i 1905 og bosatte seg på Grünerløkka i Oslo. Like før deportasjonene av jøder fra det okkuperte Norge begynte høsten 1942, klarte Scheer å flykte til Sverige. Flere medlemmer av hennes familie ble deportert og døde i Auschwitz. Etter krigen begynte Scheer å arbeide som journalist for Arbeiderbladet.

I tiden rett før og etter opprettelsen av staten Israel i 1948 fungerte hun som Arbeiderbladets utsendte medarbeider til området. Hun skrev en rekke artikler derfra, samt boken Vi møttes i Jerusalem fra 1951. Hennes tekster fra Palestina og Israel uttrykker sterk sympati for det sionistiske prosjektet. For noen vil det være fristende å tilskrive Scheers sympati for Israel kun til det faktum at hun var jødisk. Det vil imidlertid være en feilslutning. Lignende ideer som de Scheer ga uttrykk for var i ferd med å bli svært utbredt blant norske sosialdemokrater i denne perioden, og Arbeiderbladets utenrikspolitiske dekning var gjenstand for betydelig redaksjonell kontroll. Redaktør Martin Tranmæl og utenriksredaktør John Sanness ville neppe ha fortsatt å trykke Scheers artikler om de var uenige i deres innhold. Mer presist er det å si at Eva Scheer var en av flere som bidro til en pro-sionistisk vending i og rundt norsk arbeiderbevegelse i denne perioden. 

I 1948 debuterte Scheer som skjønnlitterær forfatter med boken Vi bygger i sand. Hun virket også som litteraturkritiker, foredragsholder og oversetter og var med på å stifte Norsk oversetterforening i 1948. På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 80-tallet ga hun ut en rekke bøker med tema fra østeuropeisk jødisk historie.

I 2015 utkom boken Jødiske fortellinger: Fra shtetl til Grünerløkka, en samling fortellinger nedskrevet av Scheer, men opprinnelig fortalt til henne av bestemoren Golde Scheer. Samme år hadde Scheer en viktig plass i utstillingen ”Kvinner i jiddisch kultur” på Jødisk museum i Oslo. 

 • Vi bygger i sand (Oslo: Tiden, 1948)
 • Vi møttes i Jerusalem (Oslo: Tiden, 1951)
 • Israel: dobbelt-løftets land (Oslo: Aschehoug, 1967)
 • Posene på gjerdestolpen: jødiske sagn og eventyr (Oslo: Luther, 1977)
 • Papirbroen: jødisk drøm og virkelighet (Oslo: Luther, 1979)
 • Tre er fedrene, fire mødrene (Oslo: Aschehoug, 1981)
 • En smak av vintreets frukt (Oslo: Aschehoug, 1982)
 • Hundene gjør ved vanningsstedet (Oslo: Aschehoug, 1983) 
 • Hilde Henriksen Waage, Da Staten Israel ble til: et stridsspørsmål i norsk politikk, 1945—49 (Oslo: Gyldendal, 1989)
 • Bernt Erik Pedersen, ”Løfter fram jødisk Oslo-stemme”, Dagsavisen 10. Juni 2015.
 • Reidar Jonger, "Nekrolog: Eva Scheer", Aftenposten 24. Juni 1999

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.