Eva Scheer

Faktaboks

Eva Scheer
Født
1915
Død
1999

Eva Scheer var en norsk journalist, kritiker, oversetter og forfatter.

Bakgrunn

Scheers familie innvandret fra Litauen til Norge i 1905 og bosatte seg på Grünerløkka i Oslo. Like før deportasjonene av jøder fra det okkuperte Norge begynte høsten 1942, klarte Scheer å flykte til Sverige. Flere medlemmer av hennes familie ble deportert og døde i Auschwitz. Etter krigen begynte Scheer å arbeide som journalist for Arbeiderbladet.

Israel-korrespondent

I tiden rett før opprettelsen av staten Israel i 1948 fungerte hun som Arbeiderbladets utsendte medarbeider til området. Hun skrev en rekke artikler derfra, samt boken Vi møttes i Jerusalem fra 1951. Hennes tekster fra Palestina og Israel uttrykker sterk sympati for det sionistiske prosjektet. For noen vil det være fristende å tilskrive Scheers sympati for Israel kun til det faktum at hun var jødisk. Det vil imidlertid være en feilslutning. Lignende ideer som de Scheer ga uttrykk for var i ferd med å bli svært utbredt blant norske sosialdemokrater i denne perioden, og Arbeiderbladets utenrikspolitiske dekning var gjenstand for betydelig redaksjonell kontroll. Redaktør Martin Tranmæl og utenriksredaktør John Sanness ville neppe ha fortsatt å trykke Scheers artikler om de var uenige i deres innhold. Mer presist er det å si at Eva Scheer var en av flere som bidro til en pro-sionistisk vending i og rundt norsk arbeiderbevegelse i denne perioden.

Skjønnlitterært forfatterskap

I 1948 debuterte Scheer som skjønnlitterær forfatter med boken Vi bygger i sand. Hun virket også som litteraturkritiker, foredragsholder og oversetter og var med på å stifte Norsk oversetterforening i 1948. På slutten av 1970-tallet og begynnelsen av 80-tallet ga hun ut en rekke bøker med tema fra østeuropeisk jødisk historie.

Faglitterært forfatterskap

I 2015 utkom boken Jødiske fortellinger: Fra shtetl til Grünerløkka, en samling fortellinger nedskrevet av Scheer, men opprinnelig fortalt til henne av bestemoren Golde Scheer. Samme år hadde Scheer en viktig plass i utstillingen ”Kvinner i jiddisch kultur” på Jødisk museum i Oslo.

Utgivelser

 • Vi bygger i sand (Oslo: Tiden, 1948)
 • Vi møttes i Jerusalem (Oslo: Tiden, 1951)
 • Israel: dobbelt-løftets land (Oslo: Aschehoug, 1967)
 • Posene på gjerdestolpen: jødiske sagn og eventyr (Oslo: Luther, 1977)
 • Papirbroen: jødisk drøm og virkelighet (Oslo: Luther, 1979)
 • Tre er fedrene, fire mødrene (Oslo: Aschehoug, 1981)
 • En smak av vintreets frukt (Oslo: Aschehoug, 1982)
 • Hundene gjør ved vanningsstedet (Oslo: Aschehoug, 1983)

Litteratur

 • Hilde Henriksen Waage, Da Staten Israel ble til: et stridsspørsmål i norsk politikk, 1945—49 (Oslo: Gyldendal, 1989)
 • Bernt Erik Pedersen, ”Løfter fram jødisk Oslo-stemme”, Dagsavisen 10. Juni 2015.
 • Reidar Jonger, "Nekrolog: Eva Scheer", Aftenposten 24. Juni 1999

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg