Faktaboks

Eva Menasse
Uttale
menˈasse
Født
1970
Portrett Eva Menasse

Eva Menasse er en østerriksk journalist og forfatter. Menasse ble internasjonalt kjent gjennom romanen Vienna (2005).

Biografi

Eva Menasse (Österreichische Gesellschaft für Literatur, Wien, 2022)
Eva Menasse (Österreichische Gesellschaft für Literatur, Wien, 2022)
Lisens: CC BY SA 3.0

Menasse studerte germanistikk og historie før hun etablerte seg som kulturjournalist i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hennes reportasjer fra rettssaken mot holocaustfornekteren David Irving ble utgitt i bokform i 2000: Der Holocaust vor Gericht. Der Prozess um David Irving (Holocaust for retten. Prosessen mot David Irving). Hun er søster av forfatteren Robert Menasse.

Skjønnlitterært forfatterskap

Vienna, Lässliche Todessünden

Menasse debuterte i 2005 som skjønnlitterær forfatter med romanen Vienna, om skjebnen til en jødisk familie som flyktet fra nazistene og ble spredt over hele verden. Denne familieromanen viser også vanskelighetene forbundet med å rekonstruere en familiehistorie i skyggen av shoah. I Lässliche Todessünden (2009, Tilgivelige dødssynder), en samling fortellinger, skildrer Menasse Wiens kulturelite med kritisk og humoristisk blikk. Også prosasamlingen Tiere für Fortgeschrittene (2017, Dyr for viderekomne) vitner om forfatterens talent for å skrive korte og poengterte tekster fulle av ironi og humor.

Quasikristalle

Romanen Quasikristalle (2013, Kvasikrystaller) demonstrerer vanskelighetene forbundet med å beskrive et livsløp. I sentrum står en kvinneskjebne som belyses fra ulike sider til ulike tidspunkt, som en mosaikk. For romanen, en bestselger både i Tyskland og Østerrike, ble hun tildelt Heinrich Böll-prisen 2013.

Dunkelblum

Handlingen i romanen Dunkelblum (2021) utspiller seg sommeren 1989 i den fiktive småbyen Dunkelblum i den østerrikske delstaten Burgenland som ligger langs grensa til Ungarn. Befolkningen i Østerrikes minste (målt i folketall) og nyeste delstat ble gjennom Trianon-traktaten i 1920 en del av Østerrike, ikke av Ungarn. Mot slutten av andre verdenskrig besluttet nasjonalsosialistene å bygge en stor jordvoll i dette området, den skulle stoppe de sovjetiske styrkene. Tusenvis av tvangsarbeidere ble sendt dit for å arbeide; de fleste døde, enten av sult og utmattelse eller gjennom massakre. I dette området har det etter krigens slutt blitt funnet en rekke massegraver. Men i småbyen Rechnitz, hvor over 180 jøder ble skutt, har levningene – trass i en rekke leteaksjoner – fortsatt ikke blitt funnet. Denne historiske hendelsen danner bakgrunnen for Menasses roman. Dunkelblum er en polyperspektivisk roman som gir leseren innblikk i byens ulike familier, både i deres fortid og i deres liv i romanens nåtid. Her lever gamle nazister som fortsatt holder på sine hemmeligheter side om side med generasjonene som er oppvokst etter krigens slutt og som ønsker å finne ut hva som den gang skjedde. Noen få av byens innbyggere er jøder som ble deportert, men som overlevde og som nå motstrebende, fordi de ikke visste hvor de ellers skulle gjøre av seg, har vendt tilbake til Dunkelblum. Gjennom denne romanen, som fikk en strålende mottakelse også utenfor Østerrike, gir Eva Menasse innblikk i østerriksk historie gjennom 1900-tallet, i mørke hemmeligheter og hvordan disse kaster sine lange skygger også over samtiden. Massakren i Rechnitz har blitt behandlet av flere østerrikske forfattere, blant annet av Elfriede Jelinek.

Annen virksomhet

Menasse er også redaktør for Wien, Küss die Hand, Moderne (2011, Wien, håndkyss, modernismen), en rikt illustrert essaysamling, som ut fra ulike innfallsvinkler beskriver Wien og wienerne. Essaysamlingen Lieber aufgeregt als abgeklärt. Essays (2015, Heller opprørt enn avklart. Essays) kombinerer tekster om Wien, wienere og østerrikske språkvarianter med refleksjoner over blant annet samtidslitteratur. I 2020 ga hun ut en essaysamling om kompromisset kunst og betydning: Gedankenspiele über den Kompromiss.

Utmerkelser

Menasse har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet:

  • Rolf Heyne debutpris (2005)
  • Gerty Spies litteraturpris (2013)
  • Heinrich Böll-prisen (2013)
  • Alpha-prisen (2014)
  • Jonathan Swift litteraturpris (2015)
  • Hölderlin-prisen (2017)
  • Den østerrikske bokprisen (2017)
  • Ludwig Börne-prisen (2019)
  • Bruno Kreisky-prisen (2021).

I 2018 ble hun utnevnt til Mainzer Stadtschreiber. Utmerkelsen innebærer 12 500 euro og muligheten til å bo og arbeide i Gutenberg-museet i Mainz ett år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg