Eva Menasse

Faktaboks

Eva Menasse
Uttale
menˈasse
Født
1970

Eva Menasse er en østerriksk journalist og forfatter. Menasse studerte germanistikk og historie før hun etablerte seg som kulturjournalist i Frankfurter Allgemeine Zeitung. Hennes reportasjer fra rettssaken mot Holocaust-fornekteren David Irving ble utgitt i bokform i 2000: Der Holocaust vor Gericht. Der Prozess um David Irving (Holocaust for retten. Prosessen mot David Irving).

Skjønnlitterært forfatterskap

Menasse debuterte i 2005 som skjønnlitterær forfatter med romanen Vienna, om skjebnen til en jødisk familie som flyktet fra nazistene og ble spredt over hele verden. Denne familieromanen viser også vanskelighetene forbundet med å rekonstruere en familiehistorie i skyggen av shoah. I Lässliche Todessünden (2009, Tilgivelige dødssynder), en samling fortellinger, skildrer Menasse Wiens kulturelite med kritisk og humoristisk blikk. Også prosasamlingen Tiere für Fortgeschrittene (2017, Dyr for viderekomne) vitner om forfatterens talent for å skrive korte og poengterte tekster fulle av ironi og humor.

Romanen Quasikristalle (2013, Kvasikrystaller) demonstrerer vanskelighetene forbundet med å beskrive et livsløp. I sentrum står en kvinneskjebne som belyses fra ulike sider til ulike tidspunkt, som en mosaikk. For romanen, en bestselger både i Tyskland og Østerrike, ble hun tildelt Heinrich-Böll-prisen 2013.

Annen virksomhet

Menasse er også redaktør for Wien, Küss die Hand, Moderne (2011, Wien, håndkyss, modernismen), en rikt illustrert essaysamling, som ut fra ulike innfallsvinkler beskriver Wien og wienerne. Essaysamlingen Lieber aufgeregt als abgeklärt. Essays (2015, Heller opprørt enn avklart. Essays) kombinerer tekster om Wien, wienere og østerrikske språkvarianter med refleksjoner over blant annet samtidslitteratur.

Utmerkelser

Menasse har mottatt flere utmerkelser for sitt arbeid, blant annet:

I 2018 ble hun utnevnt til Mainzer Stadtschreiber. Utmerkelsen innebærer 12 500 euro og muligheten til å bo og arbeide i Gutenberg-museet i Mainz ett år.

Familie

Eva Menasse er søster av Robert Menasse.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg