Eva Lundgren

Faktaboks

Eva Lundgren
Født
24. november 1947

Artikkelstart

Eva Lundgren er en norsk teolog og sosiolog. Hun har doktorgrad (disputerte i 1985) i religionsvitenskap fra Universitetet i Bergen, og er fra 1993 professor i sosiologi/kvinneforskning ved Uppsala Universitet.

Forskningen hennes følger to hovedgrener: feministisk teori og voldsforskning. Hun er spesielt kjent for begrepet om «normaliseringsprosessen», som går ut på at menn mishandler kvinner fordi de ønsker å befeste sin makt, og at mishandlede kvinner gradvis finner seg i sin situasjon.

Lundgrens forskning er omstridt, og etter at hun i et program på svensk fjernsyn i mai 2005 påstod at flere hundre mennesker i Norge og Sverige har vært ofre for rituelle overgrep, ble hun anklaget for å ha drevet med uhederlig forskning. Uppsala universitet frikjente hennes forskningsarbeid i desember samme år.

Blant Lundgrens utgivelser finner vi Den bortkomne datter. Kvinneteologi, kvinnefrigjøring, teologikritikk (1982), I herrens vold. Dokumentasjon av vold mot kvinner i kristne miljøer (1985), La de små barn komme til meg (1994) og Ekte kvinne? Identitet på kryss og tvers (2001). Hun har også skrevet bøker om eksorsisme, blant annet Djevleutdrivere. Eksorsisme i Norge (1981).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg