Eva Lundgren, norsk teolog og sosiolog, doktorgrad (disputerte 1985) i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen; fra 1993 professor i sosiologi/kvinneforskning ved Uppsala Universitet. Hennes forskning følger to hovedgrener: feministisk teori og voldsforskning. Hun er spesielt kjent for begrepet om «normaliseringsprosessen», som går ut på at menn mishandler kvinner fordi de ønsker å befeste sin makt, og at mishandlede kvinner gradvis finner seg i sin situasjon.

Lundgrens forskning er omstridt, og etter at hun i et program på svensk fjernsyn i mai 2005 påstod at flere hundre mennesker i Norge og Sverige har vært ofre for rituelle overgrep, ble hun anklaget for å ha drevet med uhederlig forskning. Uppsala universitet frikjente hennes forskningsarbeid i des. samme år.

Lundgren har blant annet utgitt Den bortkomne datter. Kvinneteologi, kvinnefrigjøring, teologikritikk (1982), I herrens vold. Dokumentasjon av vold mot kvinner i kristne miljøer (1985), La de små barn komme til meg (1994), Ekte kvinne? Identitet på kryss og tvers (2001), Hun har også skrevet bøker om eksorsisme, bl.a. Djevleutdrivere. Eksorsisme i Norge (1981).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.