Eva Lundgren

Faktaboks

Eva Lundgren
født:
24. november 1947

Eva Lundgren, norsk teolog og sosiolog, doktorgrad (disputerte 1985) i religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen; fra 1993 professor i sosiologi/kvinneforskning ved Uppsala Universitet. Hennes forskning følger to hovedgrener: feministisk teori og voldsforskning. Hun er spesielt kjent for begrepet om «normaliseringsprosessen», som går ut på at menn mishandler kvinner fordi de ønsker å befeste sin makt, og at mishandlede kvinner gradvis finner seg i sin situasjon.

Lundgrens forskning er omstridt, og etter at hun i et program på svensk fjernsyn i mai 2005 påstod at flere hundre mennesker i Norge og Sverige har vært ofre for rituelle overgrep, ble hun anklaget for å ha drevet med uhederlig forskning. Uppsala universitet frikjente hennes forskningsarbeid i des. samme år.

Lundgren har blant annet utgitt Den bortkomne datter. Kvinneteologi, kvinnefrigjøring, teologikritikk (1982), I herrens vold. Dokumentasjon av vold mot kvinner i kristne miljøer (1985), La de små barn komme til meg (1994), Ekte kvinne? Identitet på kryss og tvers (2001), Hun har også skrevet bøker om eksorsisme, bl.a. Djevleutdrivere. Eksorsisme i Norge (1981).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg