Eva Isaksen

Faktaboks

Eva Isaksen

Eva Synnøve Isaksen

Født
22. mai 1956, Kirkenes

Artikkelstart

Eva Isaksen er en norsk filmregissør som to ganger har fått Amandaprisen. I 1991 fikk hun prisen for beste ungdomsfilm for Døden på Oslo S (premiere 1990), etter en av Ingvar Ambjørnsens bøker om ungdomsdetektivene Pelle og Proffen, og i 2000 fikk hun prisen for beste dramatiske fjernsynsproduksjon for krimserien Sejer – se deg ikke tilbake, etter en bok av Karin Fossum. Førstnevnte fikk også Filmkritikerprisen.

Filmarbeid

Eva Isaksen, som vokste opp på Jeløya, hadde erfaring fra kortfilm og oppdragsfilm og som regiassistent for blant andre Ola Solum og Gianni Lepre, da hun spillefilmdebuterte med oppvekstskildringen Brennende blomster (1985), en film hun regisserte sammen med Eva Dahr, etter et manus av Lars Saabye Christensen. Gjennombruddet kom med tidligere nevnte Døden på Oslo S (1990), som ble en stor kinosuksess. Det perfekte mord (1992) var basert på Jan Kjærstads bok Homo Falsus, og Over stork og stein (1994) var en komedie om ufrivillig barnløshet, med manus av Axel Hellstenius.

Hun har siden regissert en av episodene i novellefilmen Pust på meg (1996) og thrilleren Cellofan – med døden til følge (1998).

Hun og Nils Gaup delte regiansvaret for TV-serien Nini (1998), med Iren Reppen i tittelrollen som soldat i Frelsesarmeen, mens hun alene hadde regi på fire sesonger av fjernsynsserien Sejer (1999–2003), med Bjørn Sundquist som Karin Fossums politimann Konrad Sejer. Den populære komedien Mors Elling (2004) var basert på en bok av Ingvar Ambjørnsen, mens De gales hus (2008) var basert på en roman av Karin Fossum. TV-serien Erobreren (2012) var basert på Jan Kjærstads Forføreren-trilogi, med Kåre Conradi i rollen som Jonas Wergeland.

Isaksen var lenge ansatt i NRK, og underviser nå på Høyskolen Kristiania. Hun har tidligere undervist på Filmskolen på Lillehammer og på Teaterhøgskolen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg