Europa (etniske forhold)

Artikkelstart

Europa har vært befolket av forskjellige forhistoriske mennesketyper. Det er sannsynlig at de første, Homo erectus, innvandret fra Nord-Afrika for omkring 750 000 år siden. De eldste funnene er fra hulene ved Vallonet og Escale i Sør-Frankrike.

Det moderne mennesket, Homo sapiens sapiens, som alle verdens nålevende mennesker tilhører, viste seg i Europa først for cirka 40 000 år siden, under siste istid. Deres direkte forgjengere var en sparsom befolkning av neanderthalere (Homo sapiens neanderthalensis). Disse synes å ha dødd ut en tid etter at moderne mennesker trengte inn i Europa fra Midtøsten og Nord-Afrika. Mange forskere hevder at inntrengerne ikke bare fortrengte neanderthalerne, men også blandet seg med dem, slik at de for en del gikk opp i den nye befolkningen.

Gjennom hele forhistorien så vel som i historisk tid har større og mindre folkegrupper vandret inn i Europa fra Asia og fra det afrikanske middelhavsområdet. Innvandrerne har variert ganske sterkt i fysisk type, og har blandet seg med den innfødte befolkningen og med hverandre. Dette har frembrakt en meget variabel, overveiende lyshudet mennesketype som tilhører den kaukasoide grenen av menneskeheten. Store deler av Europa, blant annet Skandinavia, har en etnisk sett svært homogen befolkning, mens bildet er langt mer broket i for eksempel Sentral-, Sør- og Sørøst-Europa.

Særlig etter andre verdenskrig har en del land i Vest-Europa opplevd en ganske stor innvandring av folk fra de tidligere koloniene i Afrika, Asia og Amerika, samt fra Tyrkia. Dette har bidratt til å øke det etniske, språklige og religiøse mangfoldet, noe som skaper grobunn både for konflikter og for dynamisk utvikling, blant annet på det kulturelle området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg