Faktaboks

Eugénie

Charlotta Eugénie Augusta Amalia Albertina

Uttale
øʒenˈi
Født
24. april 1830, Stockholms slott
Død
23. april 1889, Stockholms slott
Virke
Prinsesse av Sverige og Norge
Familie

Foreldre: Kong Oscar 1. av Sverige og Norge (1799–1859) og dronning Josefine (1807–1876).

Ugift.

Eugénie
Prinsesse Eugénie
Av /Länsmuseet Gävleborg.
Lisens: CC PDM

Eugénie var prinsesse av Sverige og Norge, datter av Oscar 1. og dronning Josefine.

Prinsesse Eugénie var en talentfull kunstner og huskes blant annet for en rekke små statuetter som ble fremstilt i porselen. Hun var svært velgjørende, og gav store summer til kristelige og veldedige formål i både Norge og Sverige. Hun følte seg alltid sterkt knyttet til Norge.

Oppvekst

Eugénie ble født på Stockholms slott, hvor hun bodde hele sitt liv. Hun var eneste datter av kong Oscar 1. og ble oppdratt sammen med sine fire brødre, blant dem de senere kongene Karl 4. og Oscar 2. Hennes rettleder var hoffrøken Karen Annette Anker (1804–1862), som senere ble prinsessens hoffmesterinne og hadde avgjørende innflytelse på Eugénies kjærlighet til Norge.

Eugénie deltok i det vanlige hofflivet, og hadde en rekke passende beilere. Keiser Napoleon 3. skal ha vært blant disse. Prinsessen valgte imidlertid å leve ugift og omtalte selv sitt «... sköna, oberoende liv». Hennes selvstendighet kommer også til uttrykk ved at hun var en av de første ugifte kvinner i Sverige som krevde å bli myndig etter at juridisk myndighet for kvinner ble innført.

Kunstner

Eugénie

Litografi

Eugénie
Av /※.

Eugénie var, i likhet med flere av brødrene, utøvende kunstner. Hun musiserte, komponerte musikk, malte, tegnet og skulpturerte. Hennes bilder er glade og humoristiske med et sterkt kulturhistorisk preg. Moren forbød henne imidlertid å arbeide med aktmodell, og dette hemmet antakelig hennes kunstneriske utvikling. Det er også bevart bøker som Eugénie har illuminert på en utmerket måte. En rekke av hennes skulpturer, blant annet en norsk hornblåser og en gruppe med en hund og et barn (Kan du inte tala?), ble benyttet som porselensfigurer. Prinsessen utgav også flere skrevne arbeider, blant annet biografier i kortform om svenske dronninger og prinsesser.

Prinsessen var for første gang i Christiania i 1835, og vendte senere ofte tilbake. Hun ble alvorlig syk av forkjølelse ved kong Karl Johans død i 1844, og var svakelig resten av livet. Da hennes bror prins Gustav, som hun var nær knyttet til, døde i Christiania i 1852, gjennomgikk hun en alvorlig krise. Hun var selv dødssyk og hadde en brystlidelse som muligens var tuberkulose.

Eugénie forandret seg etter brorens død i 1852. Hun hadde fått en helsemessig knekk og konsentrerte fra da av sin virksomhet om kunst, veldedighet og religiøst arbeid. Fra 1861 hadde hun sin sommerbolig Fridhem på Gotland, et hus som hun selv lot oppføre. Hun var en snill tante for sine mange nieser og nevøer.

Filantrop

Prinsessens filantropiske arbeid tiltok gjennom 1860-årene. Hun solgte en rekke av juvelene hun hadde arvet etter sin farmor dronning Desideria, og benyttet store deler av sin formue til blant annet bygging av barnehjem og sykehjem. Spesielt ble Gotland gjenstand for hennes gavmildhet. Prinsessen var påvirket av pastor Carl Olof Rosenius’ nyevangeliske bevegelse og ble en ledende person i indremisjonsbevegelsen. Det ble også holdt vekkelsesmøter i prinsessens leilighet på slottet, hvor en rekke personer fra aristokratiet deltok.

Ellers var prinsesse Eugénie sterkt engasjert i dyrebeskyttelsessaken. Hun utgav et skrift om dyrenes rettigheter, og hun var beskytter for Nordisk Selskab til Dyrenes beskyttelse.

Prinsesse Eugénie var sterkt knyttet til Norge og holdt møter med to norske syforeninger. Disse arbeidet blant annet med å samle inn penger til stiftelsen Hans Nielsen Hauges Minde og Lutherseminaret i Christiania. I Sverige huskes hun særlig for Eugeniahemmet, en pleiestiftelse for uhelbredelig syke barn, som ble oppkalt etter henne.

Prinsesse Eugénie døde i 1889, og hennes formue ble fordelt mellom familiemedlemmer og de mange velgjørende organisasjonene hun understøttet. Flere institusjoner i Norge nøt godt av prinsessens testamentariske gaver.

Utgivelser

Skriftlige arbeider (et utvalg)

  • Les princesses de la Suède, Stockholm 1864
  • Drottningarna, Stockholm 1867
  • Bilder ur djurens lif för skolan och hemmet, Stockholm 1883
  • Striden för djurens rättigheter, Stockholm 1885

Oversettelse

  • Magnus Friedrich Roos: Korsets skola, Stockholm 1864

Komposisjoner (et utvalg)

  • Sorgmarch komponerat till minne af Drottning Louise af Sverige och Norge, Stockholm 1871
  • Andeliga qvartetter för sopran, alt, tenor och bas, Stockholm 1873
  • Den troende brudens pilgrimssång, Bergen 1884

Ikke utgitt skriftlig materiale

  • Dokumenter i Bernadottearkivet, Stockholms slott

Offentlig tilgjengelige kunstverk

  • Malerier blant annet på Waldemarsudde, Stockholm
  • Kan du inte tala? gruppe i porselen
  • Norsk hornblåser, statuett
  • Våren, statuett

Avbildninger

Kunstneriske portretter

  • Maleri av Friedrich Dürck, ukjent år; Stockholms slott
  • Maleri (gruppebilde av Karl Johan og hans familie) av Fredric Westin, 1838; Stockholms slott
  • Maleri av Hildegard Norberg, 1886; Eugeniahemmet
  • Eugenie og Gustaf, litografi av Johan Henric Strömer, 1845
  • Litografi (etter Friedrich Dürcks maleri), 1849

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hagen, Ellen (1950): Prinsesse Eugenie
  • Hildebrand, Bengt (1953): biografi i Svenskt biografiskt lexikon (SBL), bind 14
  • Bratberg, Terje: biografi i Norsk biografisk leksikon, andre utgave (NBL2)

Faktaboks

Eugénie

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg