Eugenie Winther

Faktaboks

Eugenie Winther

Eugenie Benedicte Geelmuyden Winther

Født
10. november 1901, Oslo
Død
3. oktober 1975, Oslo
Winther skrev fire bøker om Frøken Tankeløs fra 1934 til 1937. Anonym omslagskunstner; trolig Harald Damsleth.
Bokomslag «Frøken Tankeløs er flyveferdig» (1937)
Damm forlag.

Artikkelstart

Eugenie Winther var en norsk barnebokforfatter og oversetter. Hun skrev både ungpikebøker og småbarnsbøker, og arbeidet som forlagskonsulent hos Damm.

Hun debuterte med Vivi (1926), og skrev i alt 26 bøker fram til 1958. Fire av bøkene skrev hun sammen med søstera Wenche Norberg-Schulz. De fleste av hennes bøker skildrer barndom i privilegerte familier. I Ellen fra «Låven» (1930) er temaet rivalisering mellom to jenter i samme klasse: den jålete Karin fra et stivt overklassehjem, og den viltre Ellen fra et rotete, ukonvensjonelt hjem. Winther er i det hele tatt en forsvarer for de aktive og viltre barna og ungdommene.

Hun arbeidet fra 1922 til 1828 som lærer i Oslo, og var film- og litteraturanmelder i Nationen fra 1940. Som konsulent hos Damm var Winther med på å introdusere Frøken detektiv i Norge i 1941. Hun fant på det norske navnet, og oversatte de 13 første bøkene. Hun oversatte også bøker av Enid Blyton (Fem-serien), brødrene Grimm, Louisa May Alcott og andre forfattere.

I 1947 var hun en av de seks stifterne av organisasjonen Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere. Hun ble senere æresmedlem i foreningen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg