Eugenie er eit kvinnenamn som er avleidd av mannsnamnet Eugen.

Namnet har fleire variantar: Eugenia, Eugenie.

Personar med namnet Eugenie

Fyrste namneberar

Den fyrste som vart registrert med namnet, var Hartvigine Eugenie Sørensen fødd 1807 i Kristiansand, busett i Grong i 1865.

Kulturell bruk

  • Diktet «Clara Eugenie» (1913) av Olaf Bull. I dette diktet markerer Bull at trykket skal vere på [i (ikkje på [e midt inne i namnet) i og med at [Eugenie rimar på på [forbi]: «som om hun ung og hvidklædt kom forbi / sin egen datter, Clara Eugenie». I norsk kan trykket også ligge på den andre stavinga.

Namnestatistikk

I perioden 1900–2017 var det omtrent 180 kvinner (fødde i Noreg) som hadde Eugenie som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Av dei som heitte Eugenie i perioden 1900–2017, var det 88 prosent som hadde dette namnet som det andre førenamnet, til dømes Gro Eugenie. Dette inneber at 12 prosent hadde Eugenie som det einaste førenamnet eller som det fyrste av fleire.

Geografisk variasjon på 1800-talet

Geografisk variasjon i bruk av namnet Eugenie på 1800-talet.

Eugenie var klart mest brukt i Kristiania.

Geografisk variasjon i bruk av namnet Eugenie på 1800-talet.
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Eugenie var klart mest brukt i Kristiania. (I talgrunnlaget for søylene inngår det også ein eller fleire stavevariantar, til dømes Augenie.)

Historisk bruk av namnet Eugenie
Historisk bruk av namnet Eugenie
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Les meir i Store norske leksikon

Kommentarar

Kommentarar til artikkelen blir synleg for alle. Ikkje skriv inn sensitive opplysningar, for eksempel helseopplysningar. Fagansvarleg eller redaktør svarar når dei kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logga inn for å kommentere.

eller registrer deg