Eugene Victor Debs

Faktaboks

Eugene Victor Debs
Født
5. november 1855
Død
20. oktober 1926
Eugene Victor Debs (1855–1926), fotografert i 1897.

Artikkelstart

Eugene Victor Debs (1855–1926) var en amerikansk fagforeningsmann og politiker, og er en av de mest kjente sosialistene i USAs historie.

Debs arbeidet fra 14 års alder ved jerbaneverksteder og senere som fyrbøter, og ble tidlig trukket med i fagforeningsarbeid. Han ivret for å organisere alle jernbaneansatte i ett forbund – mot tendensen til å danne yrkesvise foreninger. I 1893 lyktes han i å danne American Railway Union, det første forbundet i USA som samlet både faglærte og ufaglærte arbeidere som jobbet i samme industri.

Fagforeningsleder

Debs karikert i magasinet Harper’s Weekly 14. juli 1894: Debs troner som kongen av American Railway Union og hindrer handelen å gå sin gang.
Av /Library of Congress.

Som president for American Railway Union ledet Debs to store jernbanestreiker i 1894. Den første streiken mot Great Northern Railroad ble en suksess, men den andre streiken, som hadde sitt utspring i Pullman-verkene i Chicago og som etter hvert hindret nesten all jernbanetrafikk i Midtvesten, ble stanset av myndighetene, og forbundet gikk mot oppløsning. Debs ble dømt til seks måneder fengsel for å ha trosset et rettslig pålegg om ikke å hindre postgangen og handelen over delstatsgrensene.

I 1905 deltok han i dannelsen av det internasjonale arbeiderforbundet Industrial Workers of the World. Til forskjell fra den dominerende sammenslutningen av fagforeninger American Federation of Labor, organiserte Industrial Workers of the World også ufaglærte arbeidere. Etter få år tok Debs imidlertid avstand fra organisasjonen på grunn av dens radikale tendenser.

Sosialistpartiet

Debs holder talen i Canton i Ohio den 16. juni 1918 som fikk ham fengslet for brudd på spionasjeloven av 1917.
National Archives Catalog.

Fra restene av American Railway Union hadde Debs og andre sosialister i 1897 stiftet det politiske partiet Social Democratic Party (i 1901 omdøpt til Socialist Party of America). Debs stilte som partiets presidentkandidat i fem valg mellom 1900 og 1920.

Sin tallmessig største oppslutning fikk han i 1920 med over 919 000 stemmer. På dette tidspunktet sonet han en dom på ti års fengsel fra 1918 for å ha oppfordret til motstand mot verneplikten som hadde blitt innført i 1917 i forbindelse med USAs inntreden i første verdenskrig.

I 1921 ble han benådet og løslatt; hans amerikanske statsborgerskap, som han var blitt fratatt i 1918, ble først gjenopprettet posthumt i 1976.

Betydning

Debs nøt respekt i vide kretser for sin personlige integritet, han var kjent som en stor taler og foredragsholder, og bidrog med en lang rekke artikler til tidsskrifter på den amerikanske venstresiden. Boka Walls and Bars (1927) handler om hans erfaringer fra og tanker om det amerikanske fengselssystemet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

 Litteratur

  • Coleman, M. (1930). Eugene V. Debs: A Man Unafraid. New York: Greenberg.
  • Currie, H. W. (1976). Eugene V. Debs. Boston: Twayne.
  • Ginger, R. (1949). The Bending Cross: A Biography of Eugene Victor Debs. New Brunswick: Rutgers University Press.
  • Salvatore, N. (1999). Debs, Eugene Victor. I American National Biography (bind 6, s. 315–318). New York: Oxford University Press.
  • Salvatore, N. (1982). Eugene V. Debs: Citizen and Socialist. Urbana: University of Illinois Press.
  • Young, M. (1999). Harp Song for a Radical: The Life and Times of Eugene Victor Debs. New York: Alfred A. Knopf.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg