Faktaboks

Etna
Uttale
ˈetna
Etymologi
av gresk ‘flamme’
Utsikt over Etna fra Taormina
Etna sett fra Taormina

Utbrudd på Etna fotografert av Envisat 11. januar 2011

.
Lisens: fri

Etna er en vulkan på øya Sicilia i Italia og er Europas høyeste. Den ligger som en helt isolert fjellmasse på den nordøstlige delen av øya nord for Catania, 3329 meter over havet.

Etna er det høyeste øyfjellet i Middelhavet, med den mest aktive vulkanen i verden. Etna står på Unescos verdensarvliste.

Utforming

Etna er en kjeglevulkan med nesten sirkelformet grunnflate med en diameter på 30–40 kilometer, og hever seg med slake skråninger med 2–5° helling. Den øverste kraterkjeglen, med hovedkrater på 500 meters bredde, er 300 meter høy og har brattere helling (20–30°). Hovedkrateret har flyttet gjennom historien. Foruten hovedkrateret er det flere mindre kratere, opptil 100 meter høye. Disse danner seg på spalter som åpner seg på vulkanens sider under utbruddene. Av disse spaltene flyter lavaen ut. Omkring hovedkrateret er det en mengde små kraterfjell («Etnas 326 sønner»). Fra hovedkrateret strømmer det jevnlig ut damp, og det kastes ut glødende stein og vulkansk aske.

Oppbygging

Hele fjellet er bygd opp av vulkanens utbruddsprodukter, vesentlig basalt, som hviler på et underlag av flattliggende tertiære lag. Den nedre delen av Etna er fruktbar og tett befolket, da de vulkanske bergartene smuldrer raskt opp og gir næringsrik jord. Jordbruk drives opp til rundt 700 meter over havet, der kastanjeskoger overtar. Disse gir plass for skog av treslag som eik og bøk fra 1450 meters høyde. Skoggrensen ligger på om lag 2100 meter over havet, øverst er det snø og is.

Historikk

Etna har vært aktiv gjennom hele den historiske tid med i gjennomsnitt ti utbrudd i århundret. De største kjente utbruddene var 396 fvt., 122 fvt., 1169 og 1669, da lavastrømmer nådde helt ut til havet og Catania ble delvis ødelagt. Det siste store utbruddet var i november 1928. Byen Mascali ble da helt utslettet, landsbyen Nungiata nesten helt. Lavaen nådde til havet. I løpet av 1900- og 2000-tallet har Etna hatt en rekke mindre utbrudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg