.
Simienfjellene og Lalibeladalen
Ras Dashen
Ras Dashen er Etiopias høyeste fjell. Bildet viser toppen, fotografert i vestlig retning.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Etiopia ligger på Afrikas Horn og tilhører det afrikanske skjold. Ved Eritreas løsrivelse mistet Etiopia hele kystlandskapet langs Rødehavet. Landskapet for øvrig består hovedsakelig av et høyland som er bygd opp av enorme lavamasser fra tertiærtiden. Høylandet har mange steder karakter av platåer og høysletter. Over slettene reiser det seg mange fjelltopper, som er rester etter tidligere vulkaner.

Det etiopiske høyland deles naturlig i to store platåer av Riftdalen, et smalt nedsunket område i landmassene, som strekker seg som en kjempemessig dal fra Rødehavet og Eritrea, gjennom Etiopia og videre sørover gjennom Øst-Afrika. Riftdalen er avgrenset av brattkanter 40–65 kilometer fra hverandre. Nordover fjerner høylandenes forkastningsskrenter seg fra hverandre. Dalbunnen ligger for det meste over 900 meter over havet, og er bygd opp av vulkansk materiale. Flere vulkaner er fortsatt aktive, blant annet Afdera (2225 meter over havet).

Det vestlige høylandet, Det abyssinske platå, strekker seg nord–sør i en lengde av cirka 500 kilometer. I hjertet av høylandet ligger Shewa-(Shoa-)platået, cirka 2500 meter over havet, med hovedstaden Addis Abeba. Høylandet er skarpt avgrenset mot øst mot Danakilørkenen ved en nesten loddrett styrtning ned mot bunnen av Riftdalen. Platået heller svakt mot vest, der det går over i Sudanhøysletta. Fjellene når flere steder over 4000 meter over havet, som for eksempel Chokefjellene. Høyest når Ras Dejen (Ras Dashen, 4620 meter over havet) i Simienmassivet. Her ligger blant annet Simien Mountains National Park (1300 kvadratkilometer), oppført fra 1978 på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Den blå Nilen (Abay) renner fra Tanasjøen, som er Etiopias største innsjø. Herfra har den sammen med sine sideelver skåret seg dypt ned i lavamassene. I Gojjam er elvedalen til Den blå Nilen 1400 meter dyp, like dyp som Grand Canyon i USA, men dobbelt så lang som denne.

Det østlige høylandsområdet, Somaliplatået, ligner på det vestlige, men er ikke så stort. Også Somaliplatået har sin høyeste del mot Rift Valley, der det finnes flere fjelltopper over 4000 meter over havet. Det omfatter blant annet Balefjellene (Batu, 4307 meter over havet) med Bale Mountains National Park (2400 kvadratkilometer). Somaliplatået heller mot sørøst, der det går over i lavlandet i Somalia. De største elvene som renner østover er Shabelle og Ganale Doria (Juba).

Den vulkanske virksomheten har dannet en rekke innlandsbassenger med små innsjøer, de fleste saltholdige og uten avløp. Den største av disse heter Abaya. Mot nordøst renner elven Awash ut i Danakilørkenen, der den fordamper i en stor saltsjø før den når havet.

Berggrunnen

Det prekambriske underlaget i Etiopia utgjør berggrunnen i høylandet og alle dalstrøk langs Tigre og Den blå nil. Glimmerskifer er mest vanlig med innslag av hornblende og feltspat.

I Adigrat overlagres grunnfjellet av hvit og brun sandstein med opptil 300 meters tykkelse som ble avsatt i triastiden. Senere i triastiden ble det dannet kalkstein som tilhører Antalogruppen. Ved Chelga og Adigrat finnes også kull.

Over 2400 meter finnes to vulkanske serier fra triastiden eller eldre: Ashangigruppen og Magdalagruppen. Fra tertiærtiden finnes vulkanske bergarter i sørlige del av Etiopia. Aden Volcanic Series fra tertiærtiden består av basalt og vulkansk aske som finnes vest for Massawa og ved Annesley Bay.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg