Ethelwulf

Faktaboks

Ethelwulf
Æthelwulf, Aethelwulf
Død
858

Artikkelstart

Ethelwulf var en angelsaksisk konge av Wessex og Kent i årene 839 til 858. Han var sønn av kong Egbert og en ukjent kvinne. Hans kongetid var fylt av strid med vikingene, som for første gang overvintret i England i 851.

Biografi

Egbert ga Ethelwulf kontrollen over Kent som underkonge fra omkring 825. Kent hadde tidligere vært et uavhengig angelsaksisk kongedømme men ble erobret av Mercia i 798 og deretter av Wessex. Da Egbert døde i 839 fikk Ethelwulf herredømme også over Wessex. Hans første hustru var Osburh og sammen fikk de fem sønner og én datter. Fire av sønnene ble konger av Wessex: Ethelbald, Ethelbert, Ethelred og Alfred den Store.

Fra 840-tallet økte vikingangrepene i England i intensitet. I 850 til 851 overvintret en gruppe vikinger på øya Thanet og herjet i London og Canterbury samme vår. I 851 ledet Ethelwulf sine styrker til en avgjørende seier over vikingene i slaget ved Acleah.

Ethelwulf bygget allianser som styrket kongeriket Wessex' dominans i Sør-England. Vikingangrepene knyttet aristokratiet i Kent nærmere Wessex og Ethelwulf inngikk et nært samarbeid med kirken i Kent og erkebiskopen i Canterbury. Ethelwulf dannet også en allianse med Mercia mot waliserne i vest.

I 855 dro Ethelwulf på en mye omtalt reise til Roma, der han møtte pave Benedikt 3. På hjemreisen tilbrakte han en periode i Vest-Frankerriket og knyttet bånd med Karl den skallede. I 856 giftet Ethelwulf seg med Karls datter Judith, og lot henne få tittelen dronning, en uvanlig tittel for en angelsaksisk konges hustru.

Ethelwulf døde i 858 og ble etterfulgt av sønnen Ethelbald.

Senere betydning

Historiker Janet L. Nelson mener at Ethelwulfs herredømme har blitt nedvurdert av moderne historikere. I den Angelsaksiske krønike legges det imidlertid stor vekt på Ethelwulfs regjeringstid. Ved å holde vikingene i sjakk og bygge allianser i England og i utlandet la Ethelwulf mye av grunnlaget for den angelsaksiske gullalderen under sønnen Alfred.

I moderne tid opptrer Ethelwulf (Aethelwulf) i HBO-serien Vikings portrettert av den irske skuespilleren Moe Dunford.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg