Essex, grevskap (county), i Storbritannia, sørøstlige England; 3465 km2 med 1 310 900 innb. (2001). Administrasjonssenter: Chelmsford; største by: Southend-on-Sea.

Bakket landskap med enkelte kalkklipper i nord, i sør dype fjorder og øyer langs kysten. Enkelte marskområder. I det indre et bølget, skogkledd landskap. Også store jordbruksarealer.

Mesteparten av Essex ligger innenfor Londons pendlingsomland, og er sterkt preget av nærheten til hovedstaden. Den sørvestlige delen av Essex er mer eller mindre sammenvokst med London. Her ligger bl.a. Basildon og Harlow, bygd ut som new towns til avlastning for mer sentrale deler av Londonregionen.

I nordlige del av Essex dyrkes korn, sukkerbeter, frukt og grønnsaker, mens melkeproduksjonen er viktigst i sør. Colne-estuaret er kjent for sin østersavl. En vesentlig del av trafikken på Londons havn går over Tilbury ved Thames. Ved Shellhaven, Coryton og Canvey Island ved munningen av Thames finnes store petrokjemiske og kjemiske industrianlegg. I Bradwell-on-Sea finnes et kjernekraftverk. Langs kysten ligger flere populære badesteder, bl.a. Southend-on-Sea og Clacton-on-Sea, mens Harwich er en viktig fergehavn med forbindelse til kontinentet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.