Esperanza Spalding

Faktaboks

Esperanza Spalding
Født
18. oktober 1984, Portland, Oregon, USA
Esperanza Spalding.

Artikkelstart

Esperanza Spalding er en amerikansk bassist, vokalist og komponist.

Hennes musikalske uttrykk har tydelige røtter i den amerikanske jazz-tradisjonen, men har også trekk fra latinamerikansk musikk og sjangre som pop og soul. Som bassist spiller hun både på elektriske og akustiske instrumenter.

Spalding er kjent for sitt særegne uttrykk som bassist og sanger; to kvaliteter hun ofte kombinerer. Hun har hatt en omfattende karriere som medvirkende musiker i en rekke sammenhenger, men er kanskje mest kjent for sitt virke som soloartist. Etter utgivelsen av sitt andre album Esperanza (2008) har hun etter hvert nådd ut til et stort internasjonalt publikum med sin musikk.

Esperanza Spalding har mottatt en rekke priser og utmerkelser for sitt musikalske virke. Disse inkluderer the Boston Jazz Society Scholarship (2005), JazzWeek Award for Record of the Year (2009) og Soul Train Music Award (2012). Hun har også vunnet 4 Grammy-priser; Best New Artist i 2011, Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s) i 2012 og Best Jazz Vocal Album i 2013 og 2019.

Bakgrunn og utdanning

Esperanza Spalding.
Lisens: CC BY 2.0

Esperanza Spalding vokste opp i et musikalsk hjem i Portland, Oregon. Hun var stort sett selvlært og spilte blant annet fiolin i orkesteret The Chamber Music Society of Oregon, hvor hun etter hvert som femtenåring fikk rollen som konsertmester. Rundt denne tiden hadde hun også oppdaget bassen og beskjeftiget seg med en rekke forskjellige stilarter som funk, blues og hiphop.

Allerede i en alder av 16 år begynte hun å studere musikk ved Portland State University som kontrabassist med fokus på klassisk musikk. Senere tok hun en bachelorgrad med fokus på jazz og populærmusikk ved Berklee College of Music i Boston, hvor hun også begynte å undervise samme året som hun tok sin avsluttende eksamen. Ved 20 års alder ble hun det yngste medlem av lærerstaben i skolens historie.

Utgivelser og samarbeid

Utgivelser

2006 (Ayva Musica)

Junjo

2008 (Heads Up Records/Universal)

Esperanza

2010 (Heads Up International/Telarc)

Chamber Music Society

2012 (Heads Up International/Concord)

Radio Music Society

2016 (Concord)

Emily´s D+ Evolution

2017 (Concord)

Exposure

2018 (Concord)

12 Little Spells

Det kritikerroste debutalbumet Junjo (2006) brakte Spalding inn i det internasjonale jazzmiljøets søkelys. Albumet viser en ung og særlig begavet artist med en tydelig visjon i sitt musikalske uttrykk, både som instrumentalist og sanger. Hennes andre album Esperanza (2008) var en stor kommersiell suksess. Det ble liggende i toppen av den amerikanske hitlisten Billboards jazzkategori i over 70 uker, og var samme året det mestselgende jazzalbumet internasjonalt i USA.

Albumet har bred appell og inneholder musikalske elementer som jazzimprovisasjon, funk, scat-sang og brasilianske rytmer, samt vokaler på tre forskjellige språk.

Suksessen resulterte blant annet i opptredener på store tv-programmer i USA som The Late Show with David Letterman og Jimmy Kimmel Live. I tillegg fulgte invitasjoner til å spille konserter i Det hvite hus, og hun ble videre håndplukket av president Barack Obama til å spille under seremonien ved utdelingen av Nobels fredspris samt ved fredspriskonserten i Oslo (2009).

Esperanza Spaldings klassiske bakgrunn kommer særlig i spill på utgivelsen Chamber Music Society (2011). Musikken ligner en blanding av jazz, folkemusikk og verdensmusikk fremsatt i et kammermusikalsk lydbilde. I tillegg til en trio med strykeinstrumenter figurerer blant andre flere profilerte artister som Milton Nascimento, Terri Lyne Carrington og Gretchen Parlato samt den meritterte arrangøren Gil Goldstein på albumet.

Hennes utgivelser som soloartist består hovedsakelig av originalkomposisjoner, og i flere tilfeller er hun også å finne i rollen som produsent.

Spalding har fungert i rollen som medvirkende musiker i mange sammenhenger. Selv trekker hun frem sitt virke som bassist i saksofonisten Joe Lovanos ensemble US FIVE som særlig betydningsfullt og lærerikt. Andre lignende samarbeid, når det gjelder både studio- og turnévirksomhet, inkluderer navn som Mike Stern, Salif Keita, Christian Scott, Lionel Loueke, Michel Camilo og Patti Austin.

Esperanza Spalding har også utvist stort politisk og samfunnsmessig engasjement med sin musikk. Hun har blant annet utgitt musikkvideoen We Are America (2013), som protesterer mot bruken av den amerikanske fangeleiren ved GuantanamobuktenCuba.

Utvalgte utgivelser

  • Junjo (2006, Ayva Musica)
  • Esperanza (2008, Heads Up International/Universal)
  • Chamber Music Society (2010, Heads Up International/Telarc)
  • Radio Music Society (2012, Heads Up International/Concord)
  • Joe Lovanos US FIVE – Cross Culture (2013, Blue Note)
  • Exposure (2017, Concord Records)
  • 12 Little Spells (2018, Concord Records)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg