Escorial, El

Escorial. San Lorenzo-kirkens kuppel og tårn rager opp over det svære bygningskomplekset, oppført 1563–84.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Escorial, El, slott i Spania, ca. 50 km nordvest for Madrid. Står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Bygd av Filip 2 til minne om at han 1557 vant slaget ved Saint-Quentin og inntok denne by. Da dette skjedde 10. august, som var St. Laurentius' dag, skulle monumentet være en helligdom viet til denne helgen. Imidlertid døde Karl 5 kort etter, og Filip besluttet derfor å knytte kirken sammen med et mausoleum for sin far, seg selv og sin slekt, og et kloster så munkene kunne sørge for at Gud ble lovprist og sjelemessene holdt for all tid fremover. For selv å kunne være til stede mest mulig ved disse gudstjenester, fant han det også hensiktsmessig å innrette sin bolig like bak kirkens kor.

Faktaboks

Uttale
eskåriˈal

Med disse oppgaver for øye bygde han i en ødslig fjelltrakt ved landsbyen Escorial et veldig bygningskompleks av gråhvit granitt, med 206 m lang front og bakfasade og 161 m lange sidefasader etter en rektangulær plan, som iallfall ifølge en utbredt mening skal gjengi en rist, St. Laurentius' helgenattributt. Planen ble laget av arkitekten Juan Bautista de Toledo, som hadde studert i Roma under Michelangelo og som ble tilkalt 1559, men døde kort etter grunnsteinsnedleggelsen 1563, så arbeidet praktisk talt i sin helhet ble utført under ledelse av arkitekten Juan de Herrera og ble fullført 1584. Filip tok selv meget ivrig del i planleggingen og gjennomføringen av programmet, som gikk ut på at det skulle være stort og enestående, samtidig med at man unngikk unødig stas til forlystelse for øyet.

De veldige murflater uten et eneste ornament, bare gjennombrutt av små vinduer i lange rekker, vitner om denne askese i formen. Frontfasadens midtparti med sine tre store porter er derfor et virkningsfullt brudd på ensformigheten, likeså vestfasaden på kirken, som hele anlegget grupperer seg om. I en åttekantet krypt under koret innrettet man kongenes gravkammer (Panteón de los Reyes, ferdig 1654). På sørsiden av koret, så han kunne se ned i det fra sitt soveværelse, hadde Filip 2 sine dagligrom, som er bevart i den opprinnelige skikkelse. For øvrig ble det lagt rom for hoffet, sakristier, kloster- og skolebygninger osv. ordnet omkring flere firkantede gårdsrom, likesom den kunst- og lærdomskjære konge innkalte de beste kunstnere til å dekorere rommene og fylte dem med malerier, skulpturer, bøker og manuskripter.

Escorial har flere ganger vært hjemsøkt av brann, senest 1872, og ble herjet under napoleonskrigene; av dets bibliotek er bare en del tilbake, mens malerisamlingen er vel bevart og blant Europas mest berømte. Klosteret ble 1885 omdannet til et høyere seminar, ledet av augustinere. Krypten under slottskirken er fortsatt de spanske kongers siste hvilested.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg