Esbjörn Svensson var en svensk pianist og komponist innen jazz og beslektet musikk. Han var leder for Esbjörn Svensson Trio, som for øvrig bestod av Dan Berglund på bass og Magnus Öström på trommer. Bandet høstet en del oppmerksomhet, også internasjonalt, fra midten av 90-tallet for sin miks av jazz, rock og elementer fra elektronisk musikk. Trioen forble Svenssons hovedprosjekt frem til hans bortgang i 2008 som følge av en dykkeulykke.

Esbjörn Svenssons mor var klassisk trent pianist og Svensson ble introdusert for klassisk musikk fra ung alder. Etter hvert viste han også interesse for rock, før han til slutt beveget seg mot jazz. Svensson tok pianotimer i tenårene, og studerte senere ved Kungliga Musikkhögskolan i Stockholm. Han spilte i flere ensembler både i Sverige og Danmark på slutten av 80-tallet, og deltok på plateinnspillinger med blant andre Fredrick Norén og jazz-rockgruppen Panta Rei, før han albumdebuterte som leder for Esbjörn Svensson Trio i 1993.

Utover sin trio spilte Svensson også med artister som Rebecka Törnqvist, Nils Landgren, Viktoria Tolstoy, Freddie Wadling, Robyn og Lisa Nilsson.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.