Erving Goffman

Faktaboks

Erving Goffman
Uttale
gˈåfmən
Født
11. juni 1922, Mannville, Canada
Død
19. november 1982, Philadelphia, Pensylavania, USA
Erving Goffman
.

Artikkelstart

Erving Goffman var en kanadisk samfunnsforsker. Han var blant annet professor ved University of Pennsylvania i USA. Han arbeidet særlig med rolleteori og de symbolske aspektene ved samhandling.

Et av Goffmans mest kjente bidrag er den såkalte «dramaturgiske metaforen» på samfunnet, hvor han beskriver sosialt liv utspilt som roller på en teaterscene. Fra denne metaforen er begrepene «frontstage» og «backstage» kjente, som Goffman blant annet bruker restaurantverden til å eksemplifisere: En servitør vil spille en helt annet rolle (frontstage) i sin kommunikasjon med gjestene enn den hun/han spiller i kommunikasjonen med kokkene på kjøkkenet (backstage).

Den dramaturgiske metaforen har blitt feilaktig kritisert for å framstille individer som strategisk (eller kynisk) beregnende. Snarere er metaforens hovedpoeng at samfunn oppstår via relasjoner, interaksjoner og situasjoner, heller enn fra uavhengige individer eller strukturer på (høyeste) samfunnsnivå. Goffman regnes derfor som en av de viktigste representantene for interaksjonistisk sosiologi, hvor samfunnet betraktes som bygget opp av en rekke interaksjoner på mikroplan (mellom individer og i små grupper) som igjen former samfunn og samfunnsendring.

Goffmans begreper har hatt stor innflytelse på antropologisk og sosiologisk tenkning og forskningspraksis. Blant hans mest kjente verk kan nevnes The Presentation of Self in Everyday Life (1959, norsk oversettelse Vårt rollespill til daglig – en studie i hverdagslivets dramatikk, 1974), Encounters (1961), Relations in Public (1971) og Forms of Talk (1981).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg