Ernst Ullring var kaptein på jageren Sleipner, og forsvarte Romsdalsfjorden da tyskerne invaderte i april 1940.

Sleipner av Ukjent. Falt i det fri (Public domain)

Ernst Ullring var en norsk marineoffiser og oppfinner. Han var kaptein på jageren Sleipner, som forsvarte Molde og Romsdalsfjorden under den tyske invasjonen i april 1940.

Ullring gikk ut fra Sjøkrigsskolen i 1916, etter å ha studert artilleri, torpedo og miner, og ble få år senere sjef på en motortorpedobåt. Ullring videreutdannet seg ved Statens gymnastikkskole og var i syv år marinens idrettsleder. Han tjenestegjorde på flere fartøy som skipssjef, samt en del administrative stillinger på land. Det var i denne perioden han oppfant et apparat kalt Ullrings peileskive, brukt til navigasjon, som i mange tiår ble brukt i Sjøforsvaret.

I september 1939 ble jageren Sleipner, med Ullring som kaptein, satt til nøytralitetsvakt. Da tyskerne invaderte seilte skipet til Romsdalsfjorden for å forsvare denne. Dette forsvaret ble særlig viktig i den perioden kongen og regjeringen Nygaardsvold oppholdt seg i området. Sleipner ble igjen og igjen angrepet av tyske fly, men holdt stand. Da kongen og regjeringen hadde rømt førte Ullring skipet til Shetland. For denne aksjonen ble han tildelt krigskorset med sverd.

Ullring tjenestegjorde deretter som kaptein på skipet Fridtjof Nansen, som patruljerte Grønlandskysten, og ble deretter utnevnt sjef for marinens styrker på Island. I 1942 blir han så utnevnt militærguvernør på Svalbard og ledet ilandsettingen og opprettelsen av en garnison der. Han holdt denne stillingen frem til 1943, før han ble overført til London og deretter til den britiske marine. Han tilbrakte resten av krigen i konvoieskorte over Atlanterhavet.

Ved krigens slutt fortsatte Ullring i Sjøforsvaret, og ble særlig kjent for sin innsats i å renske opp kysten for tyske miner. Han ble i 1946 Sjøforsvarets mineinspektør, og fra 1952 sjef for marinens minevesen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.