Faktaboks

Ernst Sejersted Selmer
Født
11. februar 1920, Kristiania (Oslo)
Død
8. november 2006, Ski (ved Oslo)
.
Lisens: Universitetet i Bergen

Ernst Sejersted Selmer var en norsk matematiker som leverte betydningsfulle arbeider om diofantiske ligninger og om matematisk kryptografi. Selmer står bak algoritmen som brukes for å beregne kontrollsifrene i norske fødselsnummer.

Selmers arbeid om lineær rekursjon og binære skiftregistre var viktig for utviklingen av kodeteori og av kryptoalgoritmer som ble brukt av Forsvaret på 1960- og 1970-tallet. «Linear recurrence relations over finite fields» fra 1966 regnes som Selmers mest innflytelsesrike arbeid. På 1970- og 1980-tallet arbeidet han hovedsakelig med additiv tallteori.

Gjennom Selmers arbeid med diofantiske ligninger ved et vårsemester i 1949 i Cambridge hos den kjente tallteoretikeren Louis Joel Mordell ble det avdekket bestemte matematiske strukturer som senere fikk navnet Selmer-grupper. Disse matematiske gruppene inngikk i den britiske matematikeren Sir Andrew Wiles’ endelige bevis for Fermats siste sats i 1994.

Selmer ble lektor ved Universitetet i Oslo i 1946 og dr.philos. i 1952. Han var professor ved Universitetet i Bergen fra 1957 til 1987 og seniorstipendiat samme sted til 1990.

I 2003 etablerte Universitet i Bergen Selmersenteret som er ledende på kodeteori og kryptografi på den internasjonale forskningsarenaen.

Som student ved Universitetet i Oslo under andre verdenskrig var Selmer involvert i kryptering av hemmelige meldinger for motstandsbevegelsen. Han flyktet til Sverige høsten 1943 rett før Gestapo stengte universitetet og arresterte de mannlige studentene. I Stockholm fikk Selmer videre opplæring i kryptografi, og ble deretter sendt til London, der han fikk ansvaret for vedlikehold av krypteringsmaskinene som ble brukt av de norske eksilmyndighetene.

I 1946 ble Selmer i all hemmelighet ansatt som den første sivile kryptografikonsulenten i Chifferavdelingen i Forsvarets Overkommando. Selmer var instrumentell i oppbyggingen av en moderne kryptotjeneste i Forsvaret i etterkrigstiden og ga viktige bidrag til utviklingen av kryptoalgoritmer og kryptosystemer brukt av Norge og NATO.

Under et opphold ved Institute for Advanced Study i Princeton i 1950 til 1952 ble Selmer involvert i byggingen av en av datidens kraftigste computere, John von Neumann-maskinen. Senere konstruerte Selmer logikken i computeren Burroughs 205, som på slutten av 1950-tallet var en av de viktigste konkurrentene til IBMs maskiner. Selmer var medlem av Rådet for elektronisk databehandling i staten fra opprettelsen i 1961 til 1973.

Selmer var redaktør (formelt redaksjonssekretær) for Nordisk Matematisk Tidsskrift fra 1954 til 1979. Han var prodekanus ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Bergen fra 1960 til 1966 og dekanus fra 1966 til 1968. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. I 1983 ble han utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin vitenskapelige fortjeneste og for sin innsats for utviklingen av elektronisk databehandling i Norge.

Ernst Sejersted Selmer var sønn av Ernst W. Selmer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Haanæs, Øystein Rygg, Professor i hemmelig tjeneste. Matematikeren, datapioneren og kryptologen Ernst Sejersted Selmer (Bergen 2020).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg