Ernst Moritz Arndt

Faktaboks

Ernst Moritz Arndt
Født
26. desember 1769, Groß Schoritz (Rügen)
Død
29. januar 1860, Bonn
Ernst Moritz Arndt
Ernst Moritz Arndt

Artikkelstart

Ernst Moritz Arndt var en tysk forfatter, historiker, frihetsforkjemper og parlamentariker. På grunn av sin nasjonalistiske holdning er Arndts ettermæle svært omstridt.

Arndt var dosent i historie ved universitetet i Greifswald fra 1800, senere professor. Han var politisk interessert i sin samtid og advarte Tyskland mot Frankrike og Napoleons erobringslyst gjennom sitt verk Geist der Zeit (1806; senere bind 1809–1818, Tidens ånd). Etter Preussens tap mot Napoleon i 1806 måtte han flykte til Sverige, senere til Russland, hvor han fortsatte sin kamp mot fransk undertrykkelse ved patriotiske dikt og flygeblader (blant annet Der Rhein, Deutschlands Strom, aber nicht Deutschlands Grenze, Was ist des Deutschen Vaterland?, Rhinen: Tysklands elv, men ikke Tysklands grense; Hva utgjør det tyske fedrelandet?). Mest kjent er diktene som skildrer den tyske frihetslengselen og ønsket om en egen tysk nasjonalstat i kjølvannet av Napoleonskrigene.

I 1818 ble Arndt professor ved universitetet i Bonn. Allerede i 1819 ble han suspendert på grunn av frisinnede meninger og ble, som mange andre, offer for sensur og Karlsbad-beslutningene; først i 1840 ble han gjeninnsatt i sin stilling. I 1848–1849 var han medlem av nasjonalforsamlingen i Frankfurt am Main hvor han arbeidet for det tyske keiserdømmes gjenopprettelse under kongen av Preussen.

Arndt satte med sine dikt ord på følelser som mange tyskere delte i en tid der Tyskland ikke utgjorde noen politisk enhet; samtidig kan tekstene hans leses som nasjonalistiske uttrykk. Noen ser ham som en tidlig forkjemper for Tysklands nasjonale samling, andre som en nasjonalist og dermed også forløper for nasjonalsosialismen.

Mange utdanningsinstitusjoner er oppkalt etter Arndt, blant annet universitetet i Greifswald. Men diskusjoner om Arndts politiske ståsted, om han med sine holdninger banet vei for nasjonalsosialismen, har medført diskusjoner om det i vår tid er riktig å beholde ham som navngiver. Universitetet i Greifswald slettet i 2018 Arndt fra navnet sitt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg