Ernest Gellner

Faktaboks

Ernest Gellner
Uttale
gˈellner
Født
9. desember 1925, Paris, Frankrike
Død
5. november 1995, Praha, Tsjekkia

Artikkelstart

Ernest Gellner var en britisk filosof og sosialantropolog. Han ble født i Paris av tsjekkiske foreldre med jødisk bakgrunn, vokste opp i Praha og ble utdannet i England.

Akademisk karriere

Han var professor i filosofi ved London School of Economics fra 1962 og professor i sosialantropologi ved universitetet i Cambridge fra 1984. I 1993 flyttet han til Praha for å lede et nytt senter for studier av nasjonalisme.

Idéer

Gellner var ofte kritisk til motepregede svingninger innen humaniora og samfunnsfag, enten det gjaldt relativisme (ideen om at medlemmer av ett samfunn ikke kan dømme verdier i et annet) eller postmodernismen. Han var også kritisk til psykoanalysen og marxismen.

Skrifter

Arbeidene hans omfattet alt fra filosofiske verker og forskning blant berberne i Nord-Afrika til brede studier av islam, nasjonalisme og Sovjetunionen. Blant utgivelsene hans kan nevnes Words and Things (1959), Saints of the Atlas (1980), Nations and Nationalism (1983), Encounters with Nationalism (1994) og Anthropology and Politics (1995). På norsk finnes Nasjonalisme (1998). Han skrev også en lang rekke poengterte avis- og tidsskriftartikler om aktuelle spørsmål.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg