Erik Rotheim

Faktaboks

Erik Rotheim

Erik Andreas Rotheim

Født
19. september 1898
Død
18. september 1938
Fødested
Kristiania
Dødssted
Oslo

Erik Rotheim var en norsk ingeniør og oppfinner som er særlig kjent for å ha oppfunnet sprayboksen. Han ble uteksaminert ved ETH i Zürich i 1921 som kjemiingeniør med elektrokjemi som spesialitet. Etter å ha arbeidet noen år i Tyskland, vendte han hjem til Oslo i 1925 og startet et selvstendig ingeniørfirma.

Sprayboksen

I 1926 søkte Rotheim om patent på verdens første sprayboks etter aerosol-prinsippet. Patentet ble innvilget 24. juni 1929. Den første boksen ble utviklet for malingsfabrikanten Alf Bjercke, som imidlertid syntes utviklingskostnadene ble for høye. Å produsere bokser som tålte det nødvendige trykket var vanskelig med datidens teknologi. De kunne sømsveises, men det var kostbart. Det var også store utfordringer knyttet til sprayboksenes dyse. Den hadde en tendens til å gå tett. Gassen som Rotheim foreslo å bruke, dimetyleter, var dessuten både dyr og meget lettantennelig.

Rotheim tok patent på sprayboksen i flere land enn Norge, og i 1931 dannet han og samarbeidspartnerne stiftelsen Rotheim Spraying Systems, som skulle ivareta disse patentene og få aktører i utlandet interessert i oppfinnelsen. Den amerikanske oljegiganten Standard Oil viste interesse, men Rotheim skal ha hatt så stor motvilje mot selskapet at det ikke ble noen avtale.

I 1935 solgte Rotheim sine rettigheter til instrumentmaker Frode Mortensen, som i en periode allerede hadde arbeidet med forbedringer av oppfinnelsen og blant annet utviklet en brukbar dyse. Mortensens firma gikk imidlertid konkurs i 1939, og med det endte den norske delen av historien om sprayboksens utvikling. Under andre verdenskrig tok amerikanske forskere over stafettpinnen og utviklet en utgave av sprayboksen som viste seg mulig å masseprodusere og gjøre økonomisk lukrativ. I de amerikanske patentene er Rotheims patent nevnt som referanse.

Rotheim døde i 1938 og fikk dermed ikke oppleve sprayboksens gjennombrudd i USA etter andre verdenskrig og senere spredning over hele verden. I dag høster imidlertid Rotheim internasjonal anerkjennelse for sin rolle i sprayboksens utvikling, og i 1998 lanserte Posten et frimerke til minne om Erik Rotheim og aerosolboksen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Halsør, Sverre. «Aerosolboksen – utviklingen av sprayboksen fra 1929 til 1970-årene», i Volund 1980, s. 98–106

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg