Erik Rostbøll

Faktaboks

Erik Rostbøll
Født
25. mars 1926, Århus, Danmark
Død
8. februar 2021, Vestre Slidre

Artikkelstart

Erik Rostbøll var en dansk forfatter, prest og kulturpersonlighet. Han var en populær foredragsholder og virket både i Danmark og Norge.

Liv

Rostbøll vokste opp i Århus i Danmark, men bodde store deler av sitt voksne liv i Vestre Slidre i Valdres. Sammen med sin tredje kone, Kirsten Rostbøll, skapte han et hjem på setra Kvitsyn i Valdres, hvor de lot bygge en stavkirke på tunet, kalt Noahs ark. Stiftelsen «Landet som vi tror på», er opprettet i hans minne. Under andre verdenskrig jobbet han som kurer for motstandsbevegelsen og ble fengslet av Gestapo, men unnslapp og flyktet til Sverige. I ti år bodde han med konen og hennes datter i et kloster i England. Som prest har han jobbet både i Danmark, England og Norge.

Forfatterskap

Det litterære gjennombruddet kom med debutboka Og hanen galede anden gang (1953), som ga han rykte for å være ung og lovende på den danske forfatterscenen på 1950-tallet. Han skrev i alt 13 bøker, blant dem reiseskildringer fra Ungarn og India og en innføringsbok i buddhismen.

Hans andre bok, Lyset (1955), kretser om skyld- og trosproblemer, mens romanen Jeg går et andet sted hen (1974) handler om kjærligheten og døden. Når tiden er inde (2019), hans siste roman, har selvbiografiske trekk og forteller historien om Harald, en gutt fra Århus, før, under og etter besettelsen av Danmark, og møtet med hans livs kjærlighet, Esther.

Rostbøll var kjent som en god forteller. Rostbølls barnebarn, Tone Mygind Rostbøll, laget i 2016 en serie poetiske barnefilmer hvor en liten gutt reiser til oldefaren sin i den norske fjellheimen, hvor både Rostbøll og hans barnebarn, Tobias, medvirket. Min oldefars historier ble senere til bok.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg