Erik Poppe

Faktaboks

Født
24. juni 1960
Fødested
Oslo

Erik Poppe er en norsk filmregissør, fotograf og produsent. Han ble utdannet som filmfotograf ved Dramatiska Institutet i Stockholm og arbeidet en tid som pressefotograf i VG. Poppe fikk ros for foto til Bent Hamers underfundige spillefilm Eggs (1995) og regidebuterte med publikumssuksessen Schpaaa (1998), en ungdomsskildring fra Oslo øst, som fikk mye oppmerksomhet for sitt usminkede bilde av storbyungdom, og som ble nominert til Amandaprisen i klassen for beste film.

Hawaii, Oslo (2004), et gruppeportrett av norske storbymennesker etter et manus av Harald Rosenløw Eeg, mottok Amandaprisen for beste film, og Poppe var også nominert i klassen for beste regi. Siden har han regissert spillefilmene De usynlige (2008) med Pål Sverre Valheim Hagen i rollen som straffedømte Jan Thomas, og Tusen ganger god natt (2013), med Juliette Binoche som krigsfotografen Rebecca. For begge ble han igjen nominert til regi-Amanda.

Kongens nei (2016), om Kong Haakons flukt fra Norge ved starten av andre verdenskrig, satte i 2017 rekord i antall Amanda-nominasjoner med hele tolv nominasjoner i elleve klasser: Både Anders Baasmo Christiansen som kronprins Olav og Karl Markovics som den tyske sendemannen Curt Bräuer, ble nominert i klassen for beste mannlige birolle. Poppe selv ble igjen nominert til regiprisen. Filmen fikk prisen for beste norske kinofilm, samt sju øvrige priser. Kongens nei mottok dessuten Filmkritikerprisen 2017. Filmen Utøya 22. juli, basert på terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011, hadde premiere i 2018.

Poppe har undervist ved Den Norske Filmskolen på Lillehammer.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg