Erik Pontoppidan (biskop)

Faktaboks

Erik Pontoppidan

Erik Erikssøn Pontoppidan

Erik Pontoppidan den eldre

Uttale
pontˈoppidan
Født
21. januar 1616, Broby på Fyn, Danmark
Død
12. juli 1678, Trondheim

Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Erik Pontoppidan
Av /Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Erik Pontoppidan var en dansk-norsk geistlig. Han var farfars bror til Erik Ludviksen Pontoppidan (den yngre), og omtales gjerne Erik Pontoppidan den eldre for å unngå forveksling med sin yngre slektning.

Pontoppidan ble født som Erik Erikssøn i Broby på Fyn, og stedsnavnet, som han tok som etternavn, ble latinisert til Pontoppidan (pons, bro, oppidum, by). Han ble cand.theol. i 1638, tok magistergraden i København i 1643 og var fra 1649 prest på Sjælland inntil han i 1673 ble biskop i Trondheim. Pontoppidan var en dyktig og avholdt visitator i sitt stift, tok seg av skolevesenet og interesserte seg for samene. Han lot Martin Luthers katekisme oversette til samisk, det første forsøk på å anvende samisk skriftspråk i Norge.

Han utgav flere skrifter, blant annet prekensamlingen Gudelige og gaffnlige Betænkninger over Jesu Christi Bloddaab Fasteprædikener (1653), en omfattende dansk grammatikk, Grammatica danica (1668), Sjælens Opløftelse til Herren og Himmelen ved aandelige Sange (1672) og Luthers lille Catechismus med Anmærkninger for Ungdommen i Throndhjems Stift (1673).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg