Erik Lundberg

Faktaboks

Erik Lundberg
født:
1895
død:
1969

Erik Lundberg, svensk kunsthistoriker og arkitekt. Doktorgrad i kunsthistorie med avhandlingen Herremannens Bostad i 1935. Professor i arkitekturhistorie ved Kungeliga Konsthögskolan 1946–61 (Akademiet). Spesiallærer ved Kungeliga Tekniska Högskolan i samme peridoe. Av hans mange arbeider på dette område kan nevnes Byggnadskonsten i Sverige (2 bd., 1940 og 1948) og det monumentale verk Arkitekturens formspråk (10 bd., 1945–61).

Lundberg var både en betydelig kunsthistoriker og restaureringsarkitekt. Han fikk sin grunnleggende utdanning i restaurering hos arkitekt Sigurd Curman, Svensk kulturminneverns mest betydningsfulle skikkelse i sin samtid og i ettertid. Tidlig på 1930-tallet arbeidet Lundberg for den svenske Riksantikvaren og var en svært betrodd arkitekt ved restaurering av historiske bygninger. Av større arbeider kan nevnes ledelsen av restaureringsarbeidene ved Malmöhus slott, 1928-1936. Han har stått for restaureringen av Västerås domkirke, av den vakre middelalderkirken i Härkeberga ved Enköping (1936) og 1600-tallskirken Kungsholm i Stockholm (1954-56).

Lundbergs restaureringsfilosofi var preget av modernismen. Det ekte og opprinnelige er derfor sentralt i hans prosjekter. Det kommer særlig til uttrykk når han restaurerer middelalderkirker hvor han i all hovedsak forsøker å fjerne alt som er nyere enn middelalder. Det har blant annet ført til at Lundberg tegnet svært mange nye kirkebenker ettersom menighetene i middelalderen ikke hadde benker og alle benker følgelige er nyere enn middelalderen. Arnstein Arnebergs restaurering av Akershus festning er en norsk parallell til denne restaureringsfilosofien.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg