Faktaboks

Erik Lundberg

Erik Johan Lundberg

Født
1. februar 1895, Malmö, Sverige
Død
9. mai 1969, Lidingö, Sverige

Erik Lundberg var en svensk kunsthistoriker og arkitekt. Han hadde betydning for fagfeltet restaurering av historiske bygninger.

Kunsthistorie

Han tok doktorgraden i kunsthistorie med avhandlingen Herremannens Bostad i 1935. Lundberg var professor i arkitekturhistorie ved Kungeliga Konsthögskolan 1946–1961 (Akademiet) og spesiallærer ved Kungeliga Tekniska Högskolan i samme periode. Av hans mange arbeider på dette området kan Byggnadskonsten i Sverige (2 bind, 1940 og 1948) og det monumentale verket Arkitekturens formspråk (10 bind, 1945–1961) nevnes.

Restaurering

Lundberg var både en betydelig kunsthistoriker og restaureringsarkitekt. Han fikk sin grunnleggende utdanning i restaurering hos arkitekt Sigurd Curman, som var svensk kulturminneverns mest betydningsfulle skikkelse i sin samtid og i ettertid. Tidlig på 1930-tallet arbeidet Lundberg for den svenske Riksantikvaren og var en svært betrodd arkitekt ved restaurering av historiske bygninger. Av større arbeider kan nevnes ledelsen av restaureringsarbeidene ved Malmöhus slott, 1928-1936. Han har stått for restaureringen av Västerås domkirke, av den vakre middelalderkirken i Härkeberga ved Enköping (1936) og 1600-tallskirken Kungsholm i Stockholm (1954-1956).

Lundbergs restaureringsfilosofi var preget av modernismen. Det ekte og opprinnelige er derfor sentralt i hans prosjekter. Det kommer særlig til uttrykk når han restaurerer middelalderkirker hvor han i all hovedsak forsøker å fjerne alt som er nyere enn middelalderen. Det har blant annet ført til at Lundberg tegnet svært mange nye kirkebenker ettersom menighetene i middelalderen ikke hadde benker og alle benker følgelige er nyere enn middelalderen. Arnstein Arnebergs restaurering av Akershus festning er en norsk parallell til denne restaureringsfilosofien.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Erik Lundberg

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg