Erik Herseth

Faktaboks

Erik Herseth
Erik Johan Herseth
L. Smith
Johan Solvik
Født
9. juli 1892, Oslo
Død
28. januar 1993, Oslo
Erik Herseth var kjent som operasanger, maler, offiser, kunsthandler og seiler.
Av .

Artikkelstart

Erik Herseth var en norsk sanger (baryton), offiser, kunsthandler og seiler.

Sang

Han studerte sang i Kristiania før han debuterte i 1918, med komponisten David Monrad Johansen som akkompagnatør. Han var tilknyttet Opera Comique i Oslo i 1918–1919 før han i 1921 dro til Wien for videre sangstudier, noe han kombinerte med å skrive for Aftenposten. I årene 1924–1928 var han knyttet til Wiener Volksoper. Senere virket han som sangpedagog, kordirigent og kunsthandler i Oslo.

Kunst og litteratur

Herseth hadde mange talenter. I sin ungdom studerte han ved Kunst- og håndverkskolen i Oslo, der han sluttet etter uoverensstemmelser med Christian Krohg, men ga ikke opp malerkunsten. Senere i livet malte han en del under pseudonymet L. Smith. Under et annet psevdonym, Johan Solvik, utga han i sin ungdom novellen Ung kjærlighet.

Militærkarriere

Han var premierløytnant i flyvåpenet i 1924 og offiser i de norske troppene i Sverige under andre verdenskrig, noe han mottok Deltakermedaljen for.

Seiling

Mest kjent var han som seiler. I Kongelig Norsk Seilforening vant han alle regattaer. I 1920 var han rormann på båten som vant gullmedalje i 10-meterklassen under Olympiaden i Antwerpen (hvor den norske båten riktignok var eneste deltager i sin klasse). I 1988, i en alder av 96 år, mottok han på initiativ av Gullklubben (norske olympiavinneres klubb) et hederstegn av OLs president Juan Antonio Samaranch.

Erik Herseth var far til sopranen Astri Herseth.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg