Erik Fossum

Faktaboks

Erik Fossum
Født
8. juni 1947, Åmot i Modum

Artikkelstart

Erik Fossum er en norsk jurist og tidligere etatsleder. Han var en av initiativtagerne til Altinn, og har mottatt en rekke utmerkelser for sitt bidrag til utviklingen av norske elektroniske forvaltningstjenester.

Karriere

Fossum tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1976, og fikk advokatbevilling i 1977. Han arbeidet for forskjellige offentlige etater før han i 1988 ble ansatt i Brønnøysundregistrene. Fossum var direktør for Brønnøysundregistrene fra 1994 til 2013.

Altinn

I 2002 tok Fossum, sammen med Bjarne Hope fra Skatteetaten og Svein Longva fra Statistisk Sentralbyrå, initiativet til å etablere en felles “samhandlingsportal” for offentlig innrapportering. Portalen ble lansert i desember 2003 under navnet Altinn. Fossum var hoveddrivkraften i prosjektet, og under hans ledelse tok Brønnøysundregistrene ansvaret for forvaltning av tjenesten. Ved Fossums fratreden i 2013 deltok 41 statlige etater, kommuner og fylkeskommuner i Altinn-samarbeidet.

Altinn er en vesentlig årsak til at den elektroniske dialogen mellom næringsliv, det offentlige og de norske innbyggerne har blitt regnet blant de mest effektive i verden. Ifølge Statistisk sentralbyrå var det i 2009 kun Danmark og Island som kunne vise til sterkere tall for elektronisk samhandling. Besparelsene denne effektiviseringen av byråkratiet har gitt det norske samfunnet var bakgrunnen for at Fossum ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2013 og fikk tildelt Rosingakademiets hederspris i 2016.

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg