Erik Eriksen (norsk fysiker)

Faktaboks

Erik Eriksen
Født
17. januar 1926, Vang (nå Hamar), Hedmark
Død
6. oktober 2017, Bærum
Erik Eriksen fotografert
Av .

Artikkelstart

Erik Eriksen var en norsk fysiker som utførte en rekke teoretiske arbeider i matematisk fysikk, relativitetsteori og kvantemekanikk. Han ble dosent i fysikk ved Universitetet i Oslo 1963 og professor samme sted 1985.

Under sin København-periode midt i 1950-årene arbeidet Eriksen med kvantefeltteoretiske spørsmål, spesielt såkalte Foldy Wouthuysen-transformasjoner. I vitenskapelige artikler refereres fortsatt, under betegnelsen «the Eriksen-method», til et arbeid om dette temaet som Eriksen presenterte i 1958.

Eriksens dype interesse for klassisk teoretisk fysikk gjorde at denne delen av fysikken etter hvert ble hans forskningsområde. Han har samarbeidet med sin kollega Kjell Vøyenli på en rekke problemer i klassisk fysikk, og i tretti år, fra rundt 1980 til 2010, var Øyvind Grøn hans hovedsamarbeidspartner. De publiserte over 20 vitenskapelige artikler sammen.

Et av spørsmålene som har vært sentrale i deres forskning, gjelder stråling fra akselererte ladninger i tyngdefelt. I denne sammenheng har en grundig analyse av strålingsfenomenet blant annet resultert i en serie av publikasjoner i Annals of Physics, som samlet utgjør mer enn 200 sider.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg