Erik Eriksen fotografert av Morten Eriksen. Gjengitt med tillatelse

Erik Eriksen, norsk fysiker. Dosent i fysikk ved Universitetet i Oslo 1963, professor samme sted 1985. Eriksen har utført teoretiske arbeider i matematisk fysikk, relativitetsteori og kvantemekanikk.

Under sin København-periode midt i 1950-årene arbeidet Eriksen med kvantefeltteoretiske spørsmål, spesielt såkalte Foldy Wouthuysen-transformasjoner. I vitenskapelige artikler refereres fortsatt, under betegnelsen «the Eriksen-method», til et arbeid om dette temaet som Eriksen presenterte i 1958.

Eriksens dype interesse for klassisk teoretisk fysikk gjorde at denne delen av fysikken etter hvert ble hans forskningsområde. Han har samarbeidet med sin kollega Kjell Vøyenli på en rekke problemer i klassisk fysikk, og i tretti år, fra rundt 1980 til 2010, var Øyvind Grøn hans hovedsamarbeidspartner. De publiserte over 20 vitenskapelige artikler sammen. 

Et av spørsmålene som har vært sentrale i deres forskning, gjelder stråling fra akselererte ladninger i tyngdefelt. I denne sammenheng har en grundig analyse av strålingsfenomenet blant annet resultert i en serie av publikasjoner i Annals of Physics, som samlet utgjør mer enn 200 sider. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.