Erik Eriksen fotografert av Morten Eriksen. Gjengitt med tillatelse

Erik Eriksen, norsk fysiker. Dosent i fysikk ved Universitetet i Oslo 1963, professor samme sted 1985. Eriksen har utført teoretiske arbeider i matematisk fysikk, relativitetsteori og kvantemekanikk.

Under sin København-periode midt i 1950-årene arbeidet Eriksen med kvantefeltteoretiske spørsmål, spesielt såkalte Foldy Wouthuysen-transformasjoner. I vitenskapelige artikler refereres fortsatt, under betegnelsen «the Eriksen-method», til et arbeid om dette temaet som Eriksen presenterte i 1958.

Eriksens dype interesse for klassisk teoretisk fysikk gjorde at denne delen av fysikken etter hvert ble hans forskningsområde. Han har samarbeidet med sin kollega Kjell Vøyenli på en rekke problemer i klassisk fysikk, og i tretti år, fra rundt 1980 til 2010, var Øyvind Grøn hans hovedsamarbeidspartner. De publiserte over 20 vitenskapelige artikler sammen. 

Et av spørsmålene som har vært sentrale i deres forskning, gjelder stråling fra akselererte ladninger i tyngdefelt. I denne sammenheng har en grundig analyse av strålingsfenomenet blant annet resultert i en serie av publikasjoner i Annals of Physics, som samlet utgjør mer enn 200 sider. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.