Erik Anton Johnsen, født i Lyngen (1844-1941), norsk predikant av sjøsamisk slekt, kjent som Junsan-Erkki på samisk. Grunnlegger av den såkalte Lyngen-retningen innenfor læstadianismen.

Johnsen var 22 år gammel da han kom med i den læstadianske vekkelse i Lyngen. Deretter begynte han som lokal forkynner og senere som reisepredikant. Han reiste mellom Ofoten og Øst-Finnmark som forkynner, og var i en tid dessuten ansatt av Den svenske kirka for å predike blant svenske reindriftssamer som hadde reinen på beite på norskekysten. Han ble den ubestridte leder og lærefader for den læstadianske vekkelsen i sitt hjemområde. Markedet på Skibotn var et av hans bevegelses hovedsamlingssteder.

Han skilte seg ut fra de øvrige læstadianske tradisjoner  i synet på dåpen (sterkt fokus på barnedåpen) og på menighetsstrukturen (kongregasjonalistisk). Hans bevegelse utvikla et relativt sterkt forhold til Det norske statskirken. Johnsen stod for en klar konservativ teologi, men også for lokal selvstendighet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.