Erik 4 Plovpenning

Faktaboks

Erik 4 Plovpenning
Erik IV Plovpenning, Erik Plogpenning
Født
1216
Død
1250

Kalkmaleri av kong Erik i St. Bendts kirke, Ringsted.

Av .
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Erik 4 Plovpenning var dansk konge fra 1241 til 1250. Han var sønn av Valdemar Sejr og dronning Berengaria. Erik var først medkonge etter sin eldre halvbror Valdemars død i 1232, og ble deretter enekonge ved farens død i 1241.

Familie

Erik var gift med Jutta av Sachsen og hadde barna Christoffer, Knut, Sophie, Jutta, Agnes, og Ingeborg. Ingeborg ble gift med kong Magnus VI Håkonsson Lagabøter og ble dronning av Norge. Hun ble mor til kongene Eirik II Magnusson og Håkon V Magnusson. Sophie ble gift med Valdemar Birgersson og ble dronning av Sverige. Ingen av Eriks sønner overlevde ham, slik at tronen i stedet gikk videre til Eriks brødre.

Konflikt med brødrene, kirken og skattebetalerne

Erik forsøkte å styrke Danmark overfor naboene i sør, men hans planer ble hemmet av stadige stridigheter med Valdemar Sejrs øvrige ekte og uekte sønner, som alle satt med mindre land og ikke ville finne seg i Eriks overhøyhet. Særlig motstand fikk kongen fra sin bror hertug Abel av Sønderjylland, da han ville gjøre Danmarks gamle krav på Holstein gjeldene. Erik krevde militær hjelp av Abel for å gjennomføre dette. Men Abel, som var gift med den holsteinske grevinnen Mechtilde og var formynder for hennes brødre, nektet å alliere seg med sin bror.

Kongen kom også i konflikt med kirken da han krevde at biskopene skulle innsette prester som var utpekt av landets konge. Senere kom han i konflikt med skattebetalerne, som lar han gå over i historien med tilnavnet Plovpenning, fordi han han la på skatt på hver eneste plog i riket. Plogskatten skulle dekke statskassens store utgifter under borgerkrigen.

Brutal død

I 1250 ble Erik Plovpenning tatt til fange av sin bror Abel etter et gjestebud i Slesvig. Kongen ble ført ut på sjøen, halshugd og senket i Slien (Schlei). Hans død omgav ham med et visst martyrskjær, og selv om han aldri ble kanonisert, spilte han lenge en rolle som folkelig helgen. I 1258 ble hans levninger overført til Sankt Bendts Kirke i Ringsted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg