Enterprise resource planning

Enterprise resource planning (ERP) er et begrep innen bedriftsøkonomi og næringsliv om store datasystemer for ressursplanlegging, økonomi og administrasjon. Det har en del til felles med det norske begrepet «økonomisystem», men har gjerne en bredere anvendelse, med flere moduler eller funksjonaliteter, i tillegg til økonomirådet.

Faktaboks

Etymologi

engelsk

Også kjent som
ERP

Det er likevel slik at økonomiområdet normalt har en veldig sentral rolle i et ERP-system. ERP omfatter større deler av en organisasjons virksomhet, inkludert: budsjett, regnskap, kunderegister, lagerstyring, leverandørregister, prosjektoversikt, produksjon, markedsføring, personal og lønn (HR) med mer.

ERP brukes til å holde oversikt over driften i organisasjonen, i et overordnet system, framfor å operere med mange delsystemer. Det er derfor nyttig som utgangspunkt for analyse og rapportering.

Fordi ERP er større systemer med mange funksjoner har det tradisjonelt vært ansett som mest aktuelt for større bedrifter, både fordi ERP-systemene har kostet forholdsvis mye og fordi mindre organisasjoner ikke har opplevd å ha bruk for en del av funksjonene i et ERP-system. Imidlertid har blant annet økt digitalisering gjort det mer aktuelt å bruke ERP-systemer også for noen mindre organisasjoner, ikke minst mellomstore bedrifter. Skybaserte løsninger har gjort ERP og andre systemer mer attraktive for mange organisasjoner grunnet brukervennlige løsninger med gode og hyppig oppdaterte framstillinger. Digitaliseringen har også gjort det enklere å effektivisere driften av organisasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg