Enkidu

Enkidu på akkadisk sylindersegl.
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Relieff i basaltstein, fra tempel/palass i Tel Halaf (dagens Syria). (900-tallet fvt.)
Sannsynligvis Gilgamesh og Enkidu som beseirer Humbaba.
Av .

Artikkelstart

Enkidu, legendarisk villmann og naturmenneske som er en av hovedpersonene i det babylonske Gilgamesh-eposet og flere andre myter fra Mesopotamia. Han blir skapt som en motpart til den mektige og kvinnerøvende kong Gilgamesh i Uruk, etter at kvinnene i byen hadde bedt gudene om hjelp til å temme og tøyle kongen. De ville blant annet ha slutt på at Gilgamesh hevdet å ha retten til den første natten med alle unge bruder. På guden Ans oppfordring blir Enkidu formet av leire av gudinnen Eruru.

Enkidu lever et ukomplisert liv blant dyrene i villmarken, ser ut som en håret villmann og er uten kontakt med sivilisasjonen. Han hjelper fangede dyr til å komme løs fra feller og snarer, og ryktet om en slik skikkelse sprer seg blant jegerne i området. En av jegerne ber til slutt Gilgamesh om råd. Gilgamesh foreslår å hente horen Shamhat fra byen og se om hun kan friste villmannen. Shamhat kler av seg og kjærtegner og forfører Enkidu. De elsker i syv dager og syv netter. Deretter overtaler hun ham til å bli med til byen for å måle krefter med kong Gilgamesh. Der blir Enkdu introdusert til sivilisasjonen, i form av øldrikking, klær og personlig stell. Han er ikke lenger et naturmenneske.

Når han hører om hvordan Gilgamesh oppfører seg overfor kvinner blir Enkidu rasende. De to møtes til tvekamp og slåss så dørstolpene vakler og veggene rister. Det hele ender med at de blir bestevenner og begir seg rundt på eventyr. Det første de gjør er å beseire og drepe den fryktinngytende Humbabasom hersker over sederskogen i vest. Senere hjelper Enkidu Gilgamesh med å drepe himmeltyren som blir sendt av gudinnen Inanna/Ishtar for å straffe Gilgamesh fordi han avslår hennes ekteskapstilbud. Naturmennesket Enkidu, som tidligere hadde beskyttet alt liv, er nå med på å ta liv. Fornøyde vender de tilbake til Uruk.

Men Enkidu begynner å tenke gjennom sitt liv og har fryktelige drømmer. Han forestiller seg at gudene ønsker å straffe en av de to vennene med døden. Han forbanner både jegeren og horen Shamhat, men blir så stoppet av guden Shamash (Utu). Det han ser i drømme får hans krefter til å svinne hen, og han blir syk. På sykeleiet klager han sin nød til Gilgamesh og beklager at siden han ikke dør i kamp, så vil han heller ikke etterlate seg noe navn.

Han drømmer også om underverdenen der han møtte gudinnen Ereshkigal. Etter etter tolv dagers sykdom dør Enkidu. Hele den tolvte tavlen i eposet forteller om Enkidus triste tilværelse i dødsriket. Gilgamesh sørger over sin venn og oppfordrer både steinhuggere, kobbersmeder og gullsmeder til å lage minnsesmerker over Enkidu. Gilgamesh frykter nå også sin egen død, og gir seg ut på leting etter evig liv.

Andre tekster

Andre kileskrifttekster knytter Enkidus død til flere litt ulike hendelser. Ifølge noen versjoner vil Enkidu hjelpe Gilgamesh hente opp noe som er mistet ned i dødsriket, men kommer selv ikke opp igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wolkenstein, Diane & Kramer, Noah Samuel: Inanna. Queen of Heaven and Earth. Her Stories and Hymns from Sumer. Harper and Row. New York 1983.
  • Braarvig, Jens (red.): Gilgamesh og Atrahasis, i serien Verdens hellige tekster. De Norske Bokklubbene, 2001.
  • Stephanie Dalley (oversetter): Myths from Mesopotamia. Creation, the Food, Gilgamesh, and Others. Oxford World Classics. Oxford University Press 2008 (1987).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg