Engler-viskosimeter

Artikkelstart

Engler-viskosimeter er et apparat som måler viskositet. Apparatet har navn etter den tyske kjemiker Carl Engler (1842–1925).

Faktaboks

Uttale
engler-viskosimˈeter

Et Engler-viskosimeter måler hvor lang tid en viss mengde væske bruker på å renne ut gjennom et kort kapillarrør. Som et mål på viskositet angis ofte antall Engler-grader (symbol E), og dette kan defineres som tiden det tar for 50 milliliter væske å renne ut ved den aktuelle temperaturen, dividert med tiden det tar for et tilsvarende volum vann ved 25 grader Celsius å renne ut. Ved lav viskositet blir utløpshastigheten så høy at man må korrigere for kinetisk energi, og det finnes derfor ingen enkel omregningsfaktor mellom apparatets Engler-grader og andre viskositetsmål. Man er i slike tilfeller henvist til tabeller.

Et Engler-viskosimeter kan brukes til å måle hvor tyktflytende en rekke ulike væsker er, for eksempel smøreolje og tjære, og benyttes av og til i industrien. Mer nøyaktige mål på viskositet og væskers viskøse oppførsel fås ved bruk av andre typer viskosimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg