Faktaboks

Den engelske kanal
engelsk The English Channel fransk La Manche

Doverstredet, det smaleste punktet i Den engelske kanal.

/Visible Earth/NASA.
Den engelske kanal

Nederst i bildet er Frankrike, og Doverstredet sees litt til venstre for midten av bildet.

Av /NASA.

Den engelske kanal er en arm av Atlanterhavet som skiller Storbritannia fra Europas fastland.

Den engelske kanal er 640 kilometer lang. Bredden er sterkt varierende, fra 160 kilometer lengst i vest til det vel 30 kilometer brede Doverstredet ved Dover (på engelsk Strait of Dover, på fransk Pas de Calais) i øst. Dybden i Den engelske kanal er liten. I vest er den vel 100 meter, med en inntil 171 meter dyp renne utenfor kysten av Normandie. I øst er den bare 35–55 meter, ett enkelt sted 63 meter. Forskjellen mellom høyvann og lavvann er 7,9 meter ved Boulogne, vel seks meter ved Ouessant.

Den engelske kanal er ikke et gammelt havområde. Så sent som under siste istid løp et dalføre noenlunde midt i det som nå er Den engelske kanalen, med en elv i dalbunnen og sideelver fra begge kanter. Da jordskorpa i dette område ble trykket ned, kom dalstrøket under vann, og har vært det siden.

Tunnel

Tunnel under kanalen ble foreslått allerede på 1700-tallet. Senere propaganderte mange andre ingeniører for sine idéer, men først i 1966 ble det fattet endelig vedtak om å bygge en tunnel. Dette resulterte i Eurotunnelen som ble åpnet i 1994.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg