Enes Topalović

Faktaboks

Enes Topalović
Født
10. mars 1963, Goražde, Jugoslavia (nå Bosnia-Hercegovina)

Enes Topalović er en bosnisk forfatter som bor i Norge. Han har utgitt fem romaner, to novellesamlinger og to diktsamlinger.

Bakgrunn

Enes Topalović er født i 1963 i Goražde kommune i Bosnia-Hercegovina. Han studerte bosnisk språk og litteratur ved Det pedagogiske akademiet i Sarajevo. Deretter arbeidet han som lærer i flere bosniske byer. Han kom som flyktning til Norge i 1995. Han bor i Bergen, hvor han arbeider som morsmålslærer.

Forfatterskap

Topalović debuterte med romanen Let kroz snove (’Svev gjennom drømmer’) i 2003. Som alle hans romaner er denne tematisk knyttet til Bosnia, både nær og fjern historie. Hans personer er på forskjellige måter preget av den grusomme krigen. Kritikerne ble slått av romanens kompliserte struktur og stilistiske eksperimenter. Han bruker språket bevisst, tradisjonelle bosniske uttrykk og moderne slang. Han trekker inn elementer fra bosnisk overtro og magi. I 2011 utgav han to romaner, Amanet mreža (’Nettverkenes arv’) og Na kraju svega (’På slutten av alt’). Begge handler om Bosnia og krigen der, men foregår dels i Norge, uten at de er ’emigrant-litteratur’ i vanlig forstand. Det er psykologiske romaner med skildringer av sosiale forhold og tragiske skjebner. I 2011 kom en samling av hans noveller ut på norsk, Bankingen fra graven. Bosniske litteraturkritikere har rost hans prosa som noe nytt i bosnisk litteratur, og han er tildelt flere litterære priser. I 2009 kom diktsamlingen Govor iz bešike (’Tale fra krybben’). Hans lyrikk, skrevet i et enkelt og klart språk, er høyt verdsatt i Bosnia.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Izet Muratspahić (2019). Književnost bosanskohercegovačke dijaspore u Skandinaviji. Stockholm: Temsy of Sweden, s. 438–448.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg